România a rămas fără ciobani! Crescătorii de oi angajează oameni din Bangladesh

România a rămas fără ciobani, iar proprietarii stânelor caută să angajeze oameni din Bangladesh pentru avea grijă de animalele lor.

08 nov. 2022, 18:18
România a rămas fără ciobani! Crescătorii de oi angajează oameni din Bangladesh

Criza din agricultură se resimte și la stână. România duce lipsă de ciobani în nord-estul ţării, asta pentru că cei mai mulți au ales să plece în străinătate și să păzească oile europene. Motivul este cel legat de faptul că salariile sunt mult mai mari.

Proprietarii stânelor din Botoșani se plâng că nu se mai găsesc oameni care să muncească și sunt dispuși să aducă asiatici, inclusiv ciobani din Bangladesh sau confecționeri din Sri Lanka.

Fermierii spun că cu greu mai găsesc persoane capabile și persoane muncitoare pentru a avea grijă de animale.

Deși salariile sunt atractive, ca în cazul mecanizatorilor agricoli, fermierii se plâng de criza uriașă de personal și spun că le lipsesc nu doar muncitorii necalificați, ci și cei specializați, precum ciobanii sau tractoriștii.

Citiți și: Proprietarii de stâne se plâng că nu găsesc să angajeze ciobani:”Avem condiţii foarte bune de locuit şi oferim un salariu decent”

Cât poate câștiga un tractorist specialist

„Greu mai găsești oameni să facă treabă. Mai ales specialiști, să știe să lucreze cu utilajele. Se urcă patronii pe tractor că nu are cine. Și vorba aceea un tractorist specialist, bun, câștigă în sezon aproape 2.000 de euro”, a mărturisit un fermier din zona de nord a Botoșaniului, potrivit adevarul.ro

Președintele uneia dintre cele mai importante asociații de crescători de oi din regiunea de  nord-est a țării, spune că  deficitul de ciobani  ajunge să depășească 50%.

„Cei mai tineri pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar majoritatea iau drumul străinătăţii. Greu se găsesc oameni care se facă treabă la stână. Deficitul de ciobani cred că ajunge să depășească 50%. Fermierii lucrează singuri, cu rudele și atât”, a spus Ionică Nechifor, directorul Asociației Moldoovis, dar și manager al Stațiunii de Cercetare a ovinelor și caprinelor de la Popăuți.

Câți bani primește un cioban

Fermierii din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5.000 de lei pe un cioban.

„Un cioban primește 5.000 de lei pe lună. Şi aici includem masa, țigările, cazarea. Și mai rămâne și cu 2.500 de lei, în mână”, adaugă Ionică Nechifor.

Tinerii român preferă să lucreze ca ciobani în Europa, mai ales că primesc mai mulți bani, deși salariile în țară după noua lege sunt destul de bune în zootehnie sau în agricultură.

Disperați, fermierii au găsit soluții în afara țării și angajează muncitori din Asia, inclusiv ciobani din Bangladesh.

De asemenea, o cunoscută companie de confecții de la Botoșani, a fost nevoită să aducă angajați din Sri Lanka, deoarece nu au găsit angajați din rândul localnicilor.

Ctiți și: EXCLUSIV | Gigi Becali, explicaţii halucinante despre criza ciobanilor din România. „Ar trebui să aibă 2.000 de euro salariu ca în Europa. Cea mai bănoasă meserie e cea de patron de oi”