Naţionala României, ruşine istorică. A pierdut după 68 de ani cu Albania şi a fost eliminată de la EURO 2016

România a pierdut pentru prima oară în faţa Albaniei înbtr-o confruntare oficială, scor 0-1, la Lyon, şi încheie pe ultimul loc în grupa A de la EURO 2016.

19 iun. 2016, 18:18

Iordănescu: Regretăm rezultatul, dar nu e o seară aşa neagră; nu pot să fiu supărat pe jucătorii noştri

Selecţionerul Anghel Iordănescu a declarat, duminică seară, după meciul cu Albania, scor 0-1, în urma căruia România a fost eliminată de la Euro-2016, că nu poate fi supărat pe jucătorii săi şi că regretă rezultatul, dar a precizat că seara nu este „aşa neagră”.

„Chiar nu ne reproşăm nimic. Regretăm rezultatul, dar nu e o seară aşa neagră cum o vedeţi dumneavoastră. Înfrângerea a venit de la echipa Albaniei, care are 21 de jucători care activează în străinătate. Au fost foarte multe momente când echipa noastră a fost la cârma jocului. Ne reproşăm că am primit din nou un gol parabil, într-un moment în care jocul era în favoarea noastră. În repriza a doua am încercat să revenim în joc, am împins jocul mult, dar din păcate nu am reuşită să marcăm. Nu pot să fiu supărat pe jucătorii noştri, şi-au dorit, au alergat, au încercat să controleze jocul, dar ăsta este fotbalul. Echipa noastră în repriza a doua a fost prezentă în joc, dar ne-a lipsit finalizarea. Au fost şi oportunităţi. Ocazii clare nu am avut, dar dacă aveam «feeling» la finalizare poate puteam să marcăm. Nu am ce să le reproşez jucătorilor”, a spus Iordănescu la Dolce Sport.

Anghel Iordănescu a precizat că eşecul în faţa Albaniei nu „cade bine”, dar albanezii nu mai sunt cum erau cu câteva decenii în urmă. „Nu ne cade bine o înfrângere din faţa Albaniei, dar nu mai consideraţi Albania de pe vremea lui Dobrin sau Dumitrache. Albania a progresat enorm de mult. Dacă vreţi să fim realişti trebuie să înţelegem că pentru noi a fost o performanţă că am ajuns aici”, a adăugat el.

Tătăruşanu: Am luptat mult, am muncit, dar asta a fost valoarea noastră la acest turneu

Portarul Ciprian Tătăruşanu a declarat, duminică, după ce naţionala României a fost eliminată de la Euro-2016 din faza grupelor, că se poate spune că rezultatul cu Albania, scor 0-1, este unul ruşinos, însă a subliniat că albanezii au meritat victoria şi a adăugat că fotbalul românesc va merge înainte şi fără calificarea în optimile turneului din Franţa.

„Se poate spune că e un rezultat ruşinos. Albanezii au fost mai buni şi au meritat victoria. Ne-am dorit foarte mult să înscriem după pauză, dar atât s-a putut astăzi. Suntem foarte supăraţi, am vrut să facem mai mult dar nu s-a putut. Este şi vina mea la gol, mi-o asum, dar în fotbal sunt şi momente grele. Însă trebuie să mergem mai departe. Fotbalul românesc o să meargă înainte şi fără această calificare. N-am obţinut rezultatele pe care ni le-am dorit. Am luptat foarte mult, am muncit, dar asta a fost valoarea noastră la acest turneu”, a spus Tătăruşanu la Dolce Sport.

Torje: Este ruşinos. Eu personal şi întreaga echipă, întregul staf le cerem scuze suporterilor

Fotbalistul Gabriel Torje a declarat, duminică seară, după eliminarea României de la Campionatul European, că acest deznodământ este ruşinos şi că el şi colegii săi le cer iertare suporterilor.

„Cu siguranţă este ruşinos, nu avem nicio scuză, nu avem ce motive să invocăm. E ruşinos şi cred că va fi greu să trecem peste acest rezultat şi peste acest Campionat European. Trebuie să strângem rândurile şi să ne concentrăm pentru o campanie bună de calificare la Cupa Mondială. Dacă vom juca cum am jucat în ultima perioadă nu avem nicio şansă. Suntem cu toţii vinovaţi. Am avut o grupă accesibilă şi nu am putut să trecem. E greu să ne dăm seama ce s-a întâmplat. Puteam să ajut echipa mult mai mult personal. Eu personal şi întreaga echipă, întregul staf le cerem scuze suporterilor, pentru că au venit şi ne-au susţinut”, a spus Torje la Dolce Sport.

Săpunaru: Cred că ne-am dorit prea mult victoria; îmi pare rău că i-am dezamăgit pe români

Fundaşul Cristian Săpunaru a declarat, după înfrângerea suferită în faţa Albaniei, sinonimă cu eliminarea României de la Euro-2016 încă din faza grupelor, că îi pare rău că echipa naţională i-a dezamăgit pe români.

„Cred că ne-am dorit prea mult victoria şi am reuşit să ne dezamăgim pe noi, dar şi familiile, românii şi toţi cei care au fost alături de noi. Ne pare rău pentru ce s-a întâmplat. Am atact toată repriza a doua, am avut ocazii de gol, am avut şuturi la poartă, dar nu a vrut să intre mingea în poartă. Păcat că am muncit până aici, ne-am dorit foarte mult să ne califcăm mai departe, erau şanse pentru toţi cei aflaţi aici, dar am dat cu piciorul. Am 32 de ani şi îmi doream foarte mult să ne califcăm”, a declarat Săpunaru, la Pro TV.

Stanciu regretă că „tricolorii” i-au dezamăgit pe fani: E o seară neagră

Mijlocaşul Nicolae Stanciu a declarat, duminică seară, că România a făcut un joc slab cu Albania şi regretă că jucătorii i-au dezamăgit pe fani, apreciind că „tricolorii” au trăit „o seară neagră”.

„Ne doream să câştigăm, să mergem mai departe, dar am făcut un meci foarte slab. Mi-am dorit foarte mult, era o şansă importantă pentru noi toţi. Ne pare rău că i-am dezamăgit pe fani, pe noi, e o seară neagră. Nu ştiu dacă suntem slabi, jocul a fost slab, ei practic ne-au pedepsit. E foarte greu. Domnul Iordănescu nu ne-a anunţat nimic şi chiar nu ştim ce se va întâmpla pe viitor”, a afirmat Stanciu la Pro TV.

Marius Şumudică: Toţi cei care au fost alături de echipa naţională trebuie să-şi dea demisia

Antrenorul echipei Astra Giurgiu, Marius Şumudică, a declarat, duminică seară, după eliminarea României din faza grupelor la Campionatul European, că toţi cei care au fost alături de echipa naţională trebuie să-şi dea demisia.

„Dezastru e un cuvânt blând. Suntem nişte oameni laşi şi care nu avem coloană vertebrală. Este tragic ce se întâmplă în fotbalul românesc. Îmi este şi scârbă să dezvolt mizeria din fotbalul românesc. Am spus că primele două meciuri au fost jalnice. Franţa a fost jalnică cu noi şi tot a avut şapte ocazii. Am spus că nu ştim să atacăm. Îmi e ruşine de ce s-a întâmplat. Tot fotbalul românesc trebuie schimbat. Toţi cei care au fost alături de echipa naţională trebuie să-şi dea demisia. Nu se poate să schimbi staful medical cu puţin înaintea Campionatului European. Nu am văzut atâtea degajări în toate meciurile naţionalei câte am văzut în aceste trei partide. Nu mai spun nimic, sunt şi supărat din cauza accidentării lui Alibec”, a spus Şumudică la Digi Sport.

Reprezentativa României a fost învinsă, duminică seară, la Lyon, cu scorul de 1-0, de selecţionata Albaniei, şi a fost eliminată de la Campionatul European încă din faza grupelor.

Două goluri din penalty şi un punct cu Elveţia este bilanţul trist al naţionalei României la EURO 2016, una dintre cele mai slabe de la actualul turneu final. Ar mai fi de reţinut prestaţia lăudabilă din meciul de deswchidere, estompată însă sub avalanşa de meciuri şi surprize ulterioare, dar şi comportamentul superb al fanilor, care au crezut până în ultima clipă într-o victorie şi cu Franţa şi cu Elveţia şi, mai ales, cu Albania. Nu a fost aşa, ba dimpotrivă.

În meciul cu Albania, cel decisiv, pe care trebuia să-l câştigăm, ne-am artătat limitele. Atât jucătorii, cât şi selecţionerul Iordănescu. Acesta a insistat să-l ţină pe bancă pe Lucian Sânmărtean, oferindu-i acestuia doar o repriză la EURO 2016, aşteptând în schimb o minune de la el. Albania marcase pe final de primă repriză, la o greşeală a lui Tătăruşanu, după multe alte ocazii la poarta noastră. României i-au aparţinut doar primele 20 de minute, când a tras câteva şuturi la poarta lui Berisha. Seelecţionerul italian al Albaniei, Gianni De Biasi ne-a citit jocul şi ne-a anihilat jocul. Am fi putut intra în joc în minutul 76, dacă mingea lui Florin Andone nu se ducea în bară, dar un gol şi un punct ar fi fost oricum prea puţin.

România rămâne una dintre dezamăgirile de la EURO 2016, însă doar din punctul nostru de vedere, pentru că pentru majoritatea suporterilor din alte ţări, această dispariţie de la turneul final va trece ca şi neobservată.

Cele mai importante faze ale meciului:

Min. 76 Bară România! Florin Andone este lansat de Sânmărtean, dar şutul său întâlneşte transversala!

Min. 68 Schimbare la noi, Adi Popa este înlocuit cu Florin Andone.

Min. 63 Tătăruşanu este din nou nesigur, prinde în doi timpi un şut al lui Memushaj.

Min. 62 România a ieşit mai mult la joc, dar deocamdată nu a avut vreo ocazie la poarta lui Berisha.

Min. 53 Măţel primeşte cartonaş galben. Naţionala noastră nu poate împinge jocul spre poarta lui Berisha.

Min. 46 Iordănescu a făcut prima schimbare. În locul lui Prepeliţă a intrat Sânmărtean. 

Min. 46 A început repriza secundă.

Min. 45 Finalul primei reprize.

Min. 44 GOL Albania! Centrare lungă de pe stânga, iar atacantul albanez Sadiku profită de ieşirea hazardată a lui Tătăruşanu şi plasamentul greşit al lui Chiricheş pentru a trimite cu capul în poarta noastră, la colţul lung. România – Albania 0-1!

Min. 35 Memushaj are şi el o acţiune periculoasă şi şutează la colţul scurt, dar Tătăruşanu este atent şi respinge în corner.

Min. 23 Ocazie monumentală a Albaniei, pe contraatac! Lenjani a primit o pasă în diagonală, care a destabilizat apărarea noastră. Tătăruşanu era căzut şi, singur cu poarta goală, albanezul a trimis peste bară!

Min. 14 Acţiune frumoasă a lui Alibec, care încearcă un lob de la aproape 30 de metri, dar mingea trece puţin peste transversala porţii lui Berisha.

Min. 8 Ocazie România! Albanezii resping greşit, în centru, la Bogdan Stancu, şutul acestuia, din vole, de la 19 metri, este respins de sub bară de Berisha!

Min. 6 Albanezul Basha primeşte primul cartonaş galben al meciului, după o intrare dură la Hoban, căruia i-a rupt tricoul.

Min. 5 Şut Hoban, de la 20 de metri, Berisha reţine în doi timpi. A fost primul şut pe poartă al meciului.

Min. 3 Prima acţiune la poartă în această partidă. Stanciu a şutat din afara careului, însă peste poartă.

Min. 1 A început meciul de la Lyon, România a avut lovitura de start.

ora 21.55 Se cântă imnurile. Cel al Albaniei este pe muzica lui Ciprian Porumbescu, fostul „Trei culori” al României.


Componenţa formaţiilor:

România: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Grigore, Mățel – Prepeliță, Hoban – Popa, Stanciu, Stancu – Alibec.

Albania: Berisha – Hysaj, Arlind, Mavraj, Agolli – Abrashi, Basha, Memushaj – Lila, Lenjani – Sadiku.

ROMÂNIA-ALBANIA LIVE VIDEO. România este adversarul pe care Albania l-a întâlnit cel mai des în istoria reprezentativei de fotbal a acestei ţări, iar bilanţul indică doar două victorii în dreptul adversarilor noştri din această seară, patru partide s-au încheiat la egalitate, iar zece meciuri au fost câştigate de România. De remarcat că România nu a pierdut niciuna dintre cele opt partide oficiale jucate contra Albaniei, însă ultimele două dispute, din preliminariile EURO 2012, s-au încheiat la egalitate, 1-1. Un egal nu ne-ar ajuta în această seară, deoarece cu două puncte după trei jocuri ne-ar fi imposibil să trecem în optimi.

ROMÂNIA-ALBANIA LIVE VIDEO. Naţionala României are amintiri plăcute de la Lyon, tot cu Anghel Iordănescu pe bancă, ceea ce ne face încrezători pentru o victorie astăzi. În 1998, la Mondiale, România învingea la Lyon cu 1-0 naţionala Columbiei, graţie unui gol marcat de Adrian Ilie. Viorel Moldovan, în prezent secund al lui Iordănescu, a jucat şi el în acel meci.

ROMÂNIA-ALBANIA LIVE VIDEO. Clasament: 1. Franţa – 6p, 2. Elveţia – 4p, 3. România – 3p, 4. Albania – 0p. În grupa A, tot de la ora 22.00 se joacă Franţa-Elveţia, iar o victorie a francezilor, coroborată cu una a românilor, i-ar duce pe tricolori pe locul doi, fapt ce ne-ar permite să evităm în optimi Anglia sau Germania. De pe locul doi am întâlni, cel mai probabil, Polonia.