Alocaţie de 2 lei pentru copii. Ce se întâmplă este revoltător

Majorarea alocațiilor în România este un subiect care a generat multe nemulțumiri în România de-a lungul timpului. Suma mică pe care o încasează un copil sau adolescent spune mult despre nivelul de trai din țara noastră și cât de mult investesc guvernanții în generația următoare.

26 oct. 2018, 08:45
Alocaţie de 2 lei pentru copii. Ce se întâmplă este revoltător

Potrivit unor studii realizate de curând, România se numără printre statele care cheltuie cel mai puțin cu tinerii, suma alocată de guvernanți în acest caz fiind de 2 lei pe zi, scrie a1.ro.

Citeşte şi Austria ar putea fi sancţionată de Comisia Europeană din cauza reducerii alocaţiilor pentru copii români

CHELTUIELI MINIME CU NOUA GENERAȚIE

România a cheltuit 2 miliarde euro pe beneficii pentru familie și copii în 2015, arată cele mai recente date Eurostat despre țara noastră. Asta înseamnă 101,5 euro de locuitor, 1.3% din PIB și 8,81% din totalul beneficiilor sociale, scrie edupedu.ro. În aceste cheltuieli întră alocațiile pentru copii, dar și sprijinul pentru familiile nevoiașe, cele mono-parentale sau cele care au copii cu dizabilități. Spre comparație, vecinii bulgari alocă 119,7 euro pe locuitor, adica 1.9% din PIB și 10.95% din totalul beneficiilor.

Alocațiile din România sunt diferențiate pe vârste. De la naștere până la 2 ani se acordă 200 de lei, echivalentul a 42 de euro, iar între 2 și 18 ani, 82 de lei pe lună, adică 17 euro/lună. Pentru un copil între 2 și 18 ani, asta înseamnă 0,56 de euro cenți pe zi. În lei, suma ar fi 2,73 de lei pe zi.

În Italia, alocaţia lunară ajunge la 258 euro pe lună, iar în Suedia alocaţiile variază între 120 euro şi 218 euro per copil, în funcţie de numărul de copii din familie.

În Marea Britanie, sunt mai multe tipuri de indemnizaţii acordate copiilor. Există o alocaţie standard (Child Benefit), care reprezintă aproximativ 100 euro pentru primul copil şi câte 65 euro pentru ceilalţi copii.

Continuarea articolului pe a1.ro.