România ar putea fi lovită de un cutremur de 7 grade. Avertismentul sumbru al unui seismolog INFP: „Nu s-a mai produs de 32 de ani, ar putea să se producă și la noi”

România ar putea fi afectată de un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, avertizează Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

07 feb. 2023, 11:31
România ar putea fi lovită de un cutremur de 7 grade. Avertismentul sumbru al unui seismolog INFP: „Nu s-a mai produs de 32 de ani, ar putea să se producă și la noi”

Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria au înspăimântat o lume întreagă. Mulți români se întreabă acum dacă există posibilitatea unui cutremur atât de mare și în țara noastră, iar Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, vine cu precizări în acest sens.

„Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1. Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu”, a spus Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), la Antena 3 CNN.

Citește și Cutremur Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a ajuns la 4.900 de persoane. Sunt sute de mii de răniți

Expertul a spus că seismele dese și mici care afectează România, în mod deosebit zona seismică Vrancea, nu eliberează din tensiunile acumulate.

„Nu, cutremurele acestea care au avut loc au fost superficiale, undeva în jur de 20 de kilometri ori la noi, cel puțin până acum, cutremurele de peste 7 au fost generate la adâncimi mari, peste 90 de kilometri”, a explicat Mihai Diaconescu.

Citește și Un nou CUTREMUR puternic în Turcia, la doar o zi după dezastrul care a luat mii de vieți

Turcia și Siria, lovite de cutremure devastatoare. Sunt mii de decese și de persoane rănite

Turcia și Siria au fost lovite, luni, de două cutremure devastatoare și de mai multe replici. Primul cutremur mare, cu magnitudinea de 7,8, a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, și a durat aproape un minut. La câteva ore distanță, un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit din nou Turcia.

Aproape 4.900 de persoane și-au pierdut viața, până în acest moment, în urma cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria. De asemenea, sunt peste 15.000 de răniți care au nevoie de îngrijiri medicale.