România ar putea primi în noiembrie primii 300 de REFUGIAŢI

România se pregăteşte să primească primii 300 de refugiaţi, repartizaţi de Bruxelles şi preluaţi din centrele de primire din Italia. Anunţul a fost făcut de consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, care a precizat că imigranţii ar putea ajunge la noi peste o lună.

28 oct. 2015, 07:06
România ar putea primi în noiembrie primii 300 de REFUGIAŢI

„Săptămâna trecută deja au fost făcute primele demersuri de către autorităţile române pentru preluarea a 300 de refugiaţi care se află în centrul de primire din Italia. (…) Procedurile durează cel puţin o lună de zile„, a declarat Leonard Orban, consilierul prezidenţial pe Afaceri Europene.

Citeşte şi: Imigranţii din Suedia fac mofturi: Refugiaţii refuză locuinţele oferite gratuit de autorităţille suedeze

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a vorbit și despre întâlnirea de sâmbătă dintre premierii României, Serbiei și Bulgariei, în urma căreia şeful Executivului de la Sofia afirma că cele trei țări sunt gata să-și închidă granițele dacă Germania şi Austria vor face acelaşi lucru.

„Au fost alegeri locale în Bulgaria duminică, iar luni prim-ministrul sârb a zis: nici nu se pune problema să închidem granițele”, a mai precizat consilierul prezidenţial.

De altfel şi premierul sârb şi-a schimbat părerea şi a afirmat că ţara sa va face tot posibilul ca imigranţi ajunşi la graniţe să fie ajutaţi. Totodată, el a făcut un apel la România şi Bulgaria să facă acelaşi lucru. Iar în timp ce strategiile în teren se tot schimbă, în faţa Parlamentului European, şeful Comisiei Europene le-a reproşat statelor că nu s-au înghesuit să preia refugiaţi.

„Nouă state membre ne-au anunţat că pot reloca în curând 700 de refugiaţi. Să nu uităm că s-a decis mutarea a 160.000 de refugiaţi. (…) Statele membre încă se mişcă greu într-un moment în care ar trebui să fie sprintene”, a declarat Juncker.

Citeşte şi Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei: Locuri pentru alţi 100.000 de refugiaţi

Ca să uşureze soarta refugiaţilor, care acum aşteaptă în frig şi ploaie ca să treacă dintr-o ţară în alta, oficialii de la Bruxelles vor să dea bilete de avion gratuite care să-i ducă din Grecia direct în Germania sau Suedia, principalele ţări de destinaţie.