România are cea mai ridicată rată de AVORT din Europa din cauza lipsei de educaţie sexuală

Educația sexuală și contraceptivă începând cu vârsta de 7-9 ani a copiilor, conștientizarea tuturor metodelor contraceptive și recomandarea personalizată a acestora de către medicul specialist reprezintă soluțiile propuse de către medicii ginecologi pentru a reduce semnificativ rata avorturilor în România, pentru a asigura o viață sănătoasă și a îmbunătăți starea de bine a femeilor.
Iulian Tudor
09 nov. 2016, 07:03
România are cea mai ridicată rată de AVORT din Europa din cauza lipsei de educaţie sexuală

Concluziile au fost formulate într-o dezbatere pe tema opțiunilor contraceptive disponibile în prezent, care le-a avut ca invitați pe Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu și pe Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu.

Date publicate în anul 2012 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Totodată, România înregistrează şi cea mai mare rată a mortalităţii materne: 27 decese la 100.000 de nașteri.

În ceea ce privește rata sarcinilor în rândul adolescentelor, într-un studiu realizat de Institutul Național de Statistică în perioada ianuarie 2012 – martie 2013, se arată că, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, au fost înregistrate 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina.

Statisticile alarmante sunt confirmate de reticența femeilor din România de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre românce nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc sa meargă la controale ginecologice anuale. Cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educației sexuale cu privire la importanța controlului ginecologic și necunoașterea faptului că peste 95% dintre problemele depistate în cadrul examinărilor medicale sunt tratabile„, declară Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, Spitalul Universitar de Urgență, București.

La nivel mondial, existau 11 metode contraceptive aprobate, iar începând cu anul 2015, Asociația Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat cea de a 12-a metodă, contracepția orală combinată în regim extins de administrare.

„Conform datelor existente, peste 60% dintre femeile care practică contracepția folosesc în mod curent metode nepermanente, în principal metode hormonale (pilula tradițională, plasturele, implantul, injecția, inelul vaginal, contracepția orală în regim extins de administrare), dispozitive intrauterine și prezervative. Restul se bazează pe sterilizare feminină sau masculină.

Pilula anticoncepțională rămâne totuși cea mai utilizată metodă contraceptivă din prezent. Aceasta oferă, pe lângă eficacitate contraceptivă, beneficii noncontraceptive precum diminuarea simptomelor premenstruale și menstruale (dureri de cap, dureri pelvine, balonare, edeme etc.).

În urma numeroaselor studii clinice și a sondajelor de opinie realizate pe eșantioane reprezentative de femei din țări precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Brazilia etc., s-a constatat faptul că, atât femeile care nu folosesc metode contraceptive cât și cele care folosesc contraceptive hormonale experimentează simptome menstruale neplăcute, care le afectează starea de bine și stilul de viață. De asemenea, la nivel global, sunt tot mai multe femei care afirmă ca și-ar dori mai puține menstruații pe an, întrucât aceste perioade afectează considerabil viața socială, randamentul la locul de muncă, viața sexuală sau activitatea sportivă.

O alternativă pentru aceste persoane poate fi utilizarea unor metode contraceptive cu regim extins de administrare (contraceptive orale în regim extins, sisteme intrauterine, inel vaginal etc.), însă doar la recomandarea medicului care poate confirma cea mai bună opțiune contraceptivă.

Fiecare metodă contraceptivă are particularitățile sale, de aceea o alegere optimă se realizează după o atentă evaluare de către medicul specialist.

Așadar, nu există un contraceptiv ideal, potrivit tuturor femeilor, ci doar tratamente personalizate/individualizate”, declară Conf. Univ. Dr. Iuliana Ceaușu, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.

Tratamentul contraceptiv trebuie personalizat în funcție de vârstă, activitatea sexuală ca frecvență și număr de parteneri, factori personali, culturali și ambientali, riscul de infecție, contraindicații medicale asociate sarcinii sau paritate.

Un medic specialist recomandă, în urma unei anamneze și a unui consult ginecologic, varianta optimă, atât pentru prevenirea unei sarcini nedorite cât și pentru asigurarea stării de sănătate și de bine a femeilor.

Citeşte şi Mesajul şocant al unui preot român, anti-avort: Botezaţi copiii, iar apoi omorâţi-i!

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție de senzație în costum de baie! Prezentatoarea TV se antrenează cu campioana – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită pentru cetățeni. NU puteți depăși 21 iulie 2025 sub nicio formă
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Rulouri de dovlecei cu mozzarella, rețeta verii. Cum se prepară
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Preț carburanți joi, 17 iulie 2025: Prețul la benzină scade! La cât a ajuns azi litrul
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Lovitură de la UE pentru România. Pierdem accesul la fonduri esențiale
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?