România are cea mai scumpă motorină din majoritatea ţărilor UE. Preţul e la fel de mare ca în Germania

Preţul motorinei în România este cel mai mare din regiune şi egal cu cel din Germania. Potrivit economica.net doar câteva ţări din vest şi nord au motorină mai scumpă decât ţara noastră.

04 dec. 2015, 14:32
România are cea mai scumpă motorină din majoritatea ţărilor UE. Preţul e la fel de mare ca în Germania

Motorina vândută în ţara noastră este printre cele mai scumpe din Europa. Un litru costă 1,14 euro, cel mai mare preţ din regiune, şi este mai scump chiar decât în multe ţări din vestul Europei. Astfel, motorina costă 1,10 euro în Ungaria, 1,02 euro în Polonia şi 1,14 euro în Germania, adică acelaşi preţ ca în România.

Potrivit economica.net, doar câteva ţări dezvoltate au preţuri mai mari. De exemplu, Italia , unde litrul de motorină este 1,35 euro, Suedia cu 1,31 euro şi Marea Britanie cu 1,54 euro.

În România, 60% din preţul pentru motorină îl reprezintă taxele şi accizele către stat.

Situaţia este similară şi pe piaţa curentului electric. Doar 31% din factură reprezintă costul efectiv al energiei electrice, restul de 69% fiind suită de taxe şi tarife care măresc preţul curentului de trei ori, de la producător la consumator acasă. Din acestea trăiesc restul companiilor care aduc curentul de la producător la gospodărie şi statul, care îşi ia partea sa din taxe şi impozite.

PREŢUL MOTORINEI ÎN UE

România 1,14 euro litrul
Germania 1,14 euro litrul
Ungaria 1,10 euro litrul
Polonia 1,02 euro litrul

ŢĂRILE CU CEA MAI SCUMPĂ MOTORINĂ DIN UE

Marea Britanie 1,54 euro litrul
Italia 1,35 euro litru
Suedia 1,31 euro litru