România are deficit de 25.000 de profesionişti în IT. Ce posturi se ocupă cel mai greu

România are deficit de aproximativ 25.000 de profesionişti în IT, spune Anca Giurca, Managing Partner la Loginro. Problema nu este doar în ţara noastră, ci este una modială. "În Europa se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025", mai spune Anca Giurca.

09 ian. 2022, 17:04
România are deficit de 25.000 de profesionişti în IT. Ce posturi se ocupă cel mai greu

România se confruntă cu o criză de profesionişti în IT.

„Dacă în 2019 aveam un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT pe an, acum acest deficit a crescut la aproximativ 25.000. Problema nu este doar în România, ci la nivel global avem un deficit extrem de mare pentru talentul tech. În Europa se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025.
În general, în piaţa IT, cam toate rolurile sunt greu de închis pentru că este o piaţă foarte competitivă, în care cei mai mulţi dintre angajatori cresc. Conform unui sondaj realizat de Loginro în randul companiilor din tech, se disting totuşi câteva roluri mai greu de recrutat – în zona de dezvoltare, atât dezvoltatori full stack, backend, cât şi frontend, arhitecţi. Un rol pentru care a crescut extrem de mult dificultatea recrutării în ultimii doi ani (aproape s-a dublat) este cel de DevOps Engineer”, a declarat Ana Giurca, Managing Partner la Loginro, pentru Economica.net.

Citeşte şi: Top cinci cele mai căutate categorii de joburi în ultimul an

Lista posturilor din IT cel mai greu de ocupat sunt:

Full stack Developers
Backend Developers
Architects
DevOps
Frontend Developers
Big Data, Data scientists
Mobile Developers
Quality Assurance
Business Analysts
Project Managers
Sales, presales, business developers

Citeşte şi: Raluca Turcan: „Românii preferă să plece din ţară nu din lipsa locurilor de muncă, ci pentru salarii mai mari”