România are din nou ambasador în Israel, după mai bine de 3 ani. Klaus Iohannis a semnat numirea lui Radu Ioanid

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea istoricului Radu Ioanid, în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Israel.

27 feb. 2020, 13:21
România are din nou ambasador în Israel, după mai bine de 3 ani. Klaus Iohannis a semnat numirea lui Radu Ioanid

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, un decret privind acreditarea istoricului Radu Ioanid în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Israel, cu reşedinţa la Tel Aviv.

Istoricul Radu Ioanid, în vârstă de 66 de ani, este stabilit în SUA. A obţinut diploma de Master în Sociologie (1976), acordată de Universitatea din Bucureşti şi titlul de Doctor în Filosofie (1983), acordat de Universitatea din Cluj. El a emigrat din România în martie 1987 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

Radu Ioanid a obţinut titlul de Doctor în Istorie (1995), acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris.

Din decembrie 1990 până în septembrie 2000 a deţinut diverse funcţii manageriale şi de cercetare la Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. A fost vice-preşedinte al Comisiei Internaţionale pentru Studiul Holocaustului în România, prezidate de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-noiembrie 2004. Din septembrie 2000 este director al „International Archival Programs Division” din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington.

Numirea ambasadorului în Israel a trenat de mai mult timp, constituind subiect de dispută între PSD şi preşedintele Iohannis. În martie 2018, ministrul Afacerilor Externe de la acea vreme, Teodor Meleşcanu, declara că premierul Viorica Dăncilă a aprobat propunerea de ambasador al României în Israel, dar nu poate face public numele acestuia, deoarece aşteaptă decizia preşedintelui Klaus Iohannis.

De altfel, în luna septembrie a anului trecut, rabinul Comunității Originarilor din România, Josef Wasserman, a făcut un apel către președintele Klaus Iohannis și premierul de atunci Viorică Dăncilă să lase la o parte divergențele și să ajungă la un consens politic în vederea desemnării ambasadorului României în Israel. „Vreau să fiu clar: Lipsa unui ambasador pe un timp așa de lung-peste trei ani – nu este o diplomă de onoare pentru România. Eu nu pot da niciun răspuns atunci când sunt întrebat, de multe ori pe an, în cadrul diverselor activități din Ierusalim-cum s-ar fi simțit România dacă Israelul n-ar fi trimis ambasador timp de trei ani„, a spus acesta atunci, printre altele.