România are nevoie de o bancă naţională care să promoveze investiţiile pe domenii prioritare şi de un cadru legislativ adecvat

România ar fi mai performantă dacă ar avea o bancă națională de promovare necesară realizării investițiilor pe domenii prioritare și un cadru legislativ adecvat privind parteneriatele public private (PPP) pentru demararea unor mari proiecte, potrivit unui document prezentat, marți, în cadrul unui eveniment al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Alina Costache
07 nov. 2017, 17:48
România are nevoie de o bancă naţională care să promoveze investiţiile pe domenii prioritare şi de un cadru legislativ adecvat

Prin intermediul unei astfel de bănci s-ar putea realiza investiții pe domenii prioritare, așa cum se întâmplă în Germania, Marea Britanie sau Franța. O astfel de bancă s-ar putea concentra strict pe componenta de acordare a finanțărilor din surse de la nivel european, respectiv din Planul de Investiții pentru Europa, cunoscut și sub denumirea de „Planul Juncker”.

„Dacă ar exista o bancă națională de promoție cu un capital propriu de cinci miliarde, din momentul în care această bancă ar fi în stare să preia o parte din garanția acordată de Comisia Europeană și de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), ar putea să dea credite într-o valoare mult mai mare și poate în condiții mult mai avantajoase și ar urmări unele domenii unde poate investițiile sunt mult mai importante și unde băncile comerciale nu s-ar implica”, potrivit sursei citate.

Cealaltă problemă pe parte de proiecte mari, pe Planul de Investiții pentru Europa, care ar putea să funcționeze foarte bine ar fi proiectele în PPP. Un alt aspect de subperformanță a României, se arată în document, este cea a unei legislații deficitare în ceea ce privește PPP-urile și numai când aceasta va fi definitivată, Planul de Investiții pentru Europa ar putea să funcționeze foarte bine în cadrul proiectelor de acest tip.

„Din păcate, în România s-a anunțat de mai multe ori o nouă lege a PPP-urilor, o modificare a acestei legi, dar nu am văzut niciun rezultat. Până în momentul în care partea legislativă și cel puțin cadrul în care să se structureze un bun proiect pe partea de PPP-uri nu se lămuresc, până atunci nu o să avem un PPP bun și finanțat prin acest plan”, mai spune în document.

Pe ‘Planul Juncker’ au fost aprobate până acum finanțări de aproximativ 46,5 miliarde de euro, care o să genereze investiții efective de aproximativ 236 de miliarde de euro. Cifrele Băncii Europene de Investiții arată că o să fie un efect care practic crește valoarea investițiilor efective în firme și în economia reală de 1 la 15 (un euro din fonduri publice mobilizează 15 euro din fonduri private și BEI), se arată în Planul de Investiții pentru Europa.

„BEI merge pe proiectele mai mari de infrastructură, sunt aprobate aproximativ 312 astfel de proiecte, iar finanțarea lor este în jur de 36 de miliarde de euro. Pentru IMM-uri finanțarea vine de la Fondul de Investiții European (IEF) și acolo sunt aproximativ 306 finanțări însumând în jur de 10 miliarde de euro. Și în cazul României, înțelegerile de finanțare pentru IMM-uri sunt realizate între Fondul European de Investiții și bănci comerciale din țara noastră. Practic sunt câteva înțelegeri cu băncile, care după aceea o să fie în stare să crediteze IMM-uri. La nivel european, o să fie circa 450.000 de IMM-uri care o să beneficieze de credite cu dobândă mai redusă pe proiecte care se consideră prioritare pe diverse domenii”, mai precizează sursa citată.

Planul de Investiții pentru Europa, o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Băncii Europene de Investiții, propune să mobilizeze investiții publice și private în sumă totală de 500 miliarde de euro până în 2020 pe tot teritoriul Uniunii Europene. În România, prin Planul de Investiții pentru Europa au fost deja acordate finanțări în suma de 258 milioane euro, prin care se așteaptă mobilizarea a 943 milioane euro în investiții totale.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu anunță care este, de fapt, legătura astrologiei cu divinitatea: ”Stelele sunt de la Dumnezeu!”
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia