România are printre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi din UE

România are printre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi din UE, arată datele de la Eurostat. În anul 2022, bărbaţii români câştigau cu 4,5% mai mult decât femeile.

02 mart. 2024, 09:51
România are printre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi din UE
Salarii mai mari cu 50% pentru această categorie de români! Proiectul de ulrimă oră anunțat de Ministerul finanțelor

România are printre cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi din UE, de 4,5%. La nivelul Uniunii Europene, media acestui indicator a fost de 12,7% în 2022, iar diferenţa dintre primele state din clasament faţă de cele de la coadă sunt foarte mari. Aşadar, în Estonia, ţara de pe primul loc din clasament, salariile bărbaţilor sunt mai mari cu 21,3% faţă de cele ale femeilor. A doua clasată este Austria, cu o diferenţă de 18,4% între salariile celor două genuri, urmată de Cehia, cu 17,9%, scrie ZF.

Citește și: Marcel Ciolacu, veşti bune pentru toţi românii: „Nu vom mări taxele în 2024”. Planul în 5 puncte de majorare a salariilor la 2.000 de euro

La polul opus, în Luxemburg diferenţa este una negativă, de -0,7%, adică femeile au salarii mai mari decât ale bărbaţilor, în medie. În Italia salariile bărbaţilor sunt cu 4,3% mai mari decât ale femeilor, iar în România, a treia cea mai mică diferenţă din UE, acest indicator a fost de 4,5%.

Citește și: Adrian Negrescu: creşterea numărului de bugetari duce la un stat obez. Salariile funcţionarilor publici s-au dublat faţă de acum şapte ani