România dă lovitura! Se construieşte gigafabrica echipată cu 100.000 de cipuri de ultimă generaţie

Se fac investiţii de 20 de miliarde de euro pentru patru gigafabrici de Inteligență Artificială în Europa. România și-ar disputa cu Cehia una dintre cele patru investiții.
Filip Stan
12 mart. 2025, 09:30
România dă lovitura! Se construieşte gigafabrica echipată cu 100.000 de cipuri de ultimă generaţie

Gigafabrica de AI ar putea fi plasată în România. Comisia Europeană a anunțat un proiect ambițios de construire a patru „gigafabrici de inteligență artificială” în încercarea de a reduce decalajul față de Statele Unite și China în domeniul AI.

Planul evaluat la 20 de miliarde de euro, face parte dintr-o strategie mai amplă de a poziționa Europa ca un jucător important pe piața globală a tehnologiei avansate, conform informațiilor agenției Reuters care a prezentat detaliile inițiativei europene.

Planul, anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, implică construirea unor centre de date publice de mari dimensiuni. Cu toate acestea, provocările legate de obținerea componentelor necesare și identificarea unor surse de energie accesibile și sustenabile sunt uriașe.

Comisia Europeană mizează pe dezvoltarea unor companii locale de AI, precum startup-ul francez Mistral, susținut de Nvidia. Ideea este ca aceste entități să utilizeze noua infrastructură pentru a dezvolta modele AI conforme cu normele stricte ale UE privind siguranța și protecția datelor. Însă, în absența unor giganți europeni comparabili cu Google, Amazon sau OpenAI, experții avertizează că proiectul poate deveni o investiție riscantă, fără beneficii clare pe termen lung.

România și Cehia, favorite pentru o gigafabrica de AI

Planul prevede ca fiecare gigafabrică să fie echipată cu 100.000 de cipuri de ultimă generație, ceea ce ar face ca aceste unități să fie de patru ori mai puternice decât cel mai mare supercomputer din Europa, Jupiter, aflat în construcție în Germania. Însă costurile ridicate ale acestor cipuri ridică semne de întrebare.

Nvidia, principalul furnizor de cipuri AI, vinde GPU-uri de ultimă generație la prețuri de aproximativ 40.000 de dolari fiecare, ceea ce înseamnă că doar achiziția componentelor ar putea costa câteva miliarde de euro per gigafabrică.

Adio locuri de muncă. Se închide o fabrică faimoasă de lângă România

Din informațiile obținute de Clever News Center de la reprezentanții ai României la Bruxelles și Strasbourg, planul acesta este unul într-un stadiu incipient, care nu a prins cu adevărat contur pentru a fi pus în practică. „Este un plan ca multe altele, pentru că Europa trebuie să progreseze în acest domeniu”, ne-a declarat o sursă.

În ceea ce este amplasarea investițiilor europene în AI, majoritatea statelor ar dori o repartizare geografică. Cehia și România ar fi țările cu cele mai multe atuuri în domeniu. „Cum Cehia va coordona o parte din investițiile în laboratoarele de AI, cred că România ar putea intra în programul celor patru gigafabrici și să ofere una dintre cele patru locații”, ne-a mai transmis sursa citată

Planul UE pentru gigafabrici face parte dintr-un efort mai larg de a îmbunătăți competitivitatea economică, având la bază raportul Draghi privind politica industrială.

Strategia InvestAI, care include un buget de 200 de miliarde de euro, este răspunsul Europei la planul de 500 de miliarde de dolari al SUA pentru AI. Von der Leyen a prezentat detalii despre proiect la summitul AI din 11 februarie de la Paris, subliniind importanța unui parteneriat public-privat pentru sprijinirea inovației în domeniul AI.

În paralel cu planul gigafabricilor, Comisia Europeană lucrează și la modernizarea celor 12 centre științifice de supercalculatoare existente, încercând să le transforme în fabrici AI. Kimmo Koski, directorul general al supercomputerului LUMI din Finlanda, recunoaște că încă nu este clar în ce măsură aceste gigafabrici vor aduce o schimbare majoră față de infrastructura existentă. „După înțelegerea mea, se referă la împingerea mai departe a utilizării industriei. Aceasta ar fi o inovație în Europa, un eveniment foarte binevenit, desigur.”

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă acest proiect este accesul la cipuri de ultimă generație, elemente esențiale pentru antrenarea modelelor AI.

Bertin Martens, economist la think tank-ul Bruegel, subliniază o întrebare esențială: „Chiar dacă am construi o astfel de infrastructură în Europa și am pregăti un model AI pe această platformă, ce facem cu ea după aceea?

Fabrica unică din România care a ajuns o ruină. Mii de români lucrau aici înainte de 1989

Declarația sa evidențiază dilema fundamentală a acestui proiect: dezvoltarea unei infrastructuri AI fără a avea un ecosistem bine definit de utilizatori și aplicații concrete.

Costurile energetice din Europa ar putea deveni un obstacol major în calea dezvoltării gigafabricilor. Kevin Restivo, analist la firma de consultanță CBRE, atrage atenția asupra problemelor cu care s-ar putea confrunta aceste fabrici, inclusiv dificultățile în obținerea cipurilor Nvidia și lipsa resurselor energetice suficiente. Mai mult, restricțiile impuse de fostul președinte american Joe Biden asupra exportului de cipuri AI ar putea limita accesul Europei la tehnologia necesară.

O altă problemă majoră semnalată de experți este durata de viață scurtă a acestor facilități. Bertin Martens avertizează că investiția într-o gigafabrică poate deveni rapid inutilă: „Durata de viață a unei astfel de fabrici, înainte de a fi nevoie de noi cipuri Nvidia, este de aproximativ un an și jumătate.” Acest lucru ridică întrebarea dacă fondurile publice ar trebui direcționate către astfel de investiții sau dacă ar fi mai eficient să se concentreze pe dezvoltarea aplicațiilor AI și a altor tehnologii inovatoare.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Metoda ieftină și rapidă care te scapă de buruieni. Nu ai nevoie de sare, oțet sau bicarbonat de sodiu
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care cresc animale la curte. Amendă dacă nu ai o distanță minimă de 10 metri
Playtech.ro
Animalul care îşi regenerează inima şi creierul. Este singurul care poate să facă aşa ceva
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Controverse legate de originea etnică a lui Hitler. Când a obținut dictatorul nazist cetățenia germană
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Ce trebuie să facă românii născuți înainte de 1990. Este obligatoriu
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Culiță Sterp a fost condamnat definitiv pentru accidentul rutier din 2022. Magistrații din Cluj au decis ce se va întâmpla cu artistul
Cancan.ro
Influenceriță celebră, reținută de polițiștii aeroportului! Nu le-a venit să creadă ce văd în pașaportul ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va putea candida din nou. CCR a recunoscut în mod oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, ar fi împlinit 23 de ani. Tatăl, sfâșiat de durere, îl sărbătorește la mormânt: "Azi venim la tine în acest loc, a doua noastră casă"
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Victor Ponta a renunțat! Decizia luată înainte de ședința CCR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperire alarmantă: un nou coronavirus similar cu MERS identificat la lilieci în Brazilia