România e ameninţată direct, ne e pusă în pericol securitatea – Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. EXCLUSIV

România e ameninţată direct de Rusia, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Bogdan Rodeanu, la România Tv, în contextul operaţiunilor militare ale ruşilor în Ucraina.

25 feb. 2022, 16:22
România e ameninţată direct, ne e pusă în pericol securitatea – Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. EXCLUSIV

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor e de părere că România este în pericol şi spune că se impune activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington.

„Continuarea agresiunii Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei am văzut cum s-a manifestat ieri în ceea ce priveşte Insula Şerpilor. E o proximitate imediată în zona economică şi a platformei continentale a României, deci suntem îndreptăţiţi să solicităm, aşa cum a făcut ministrul de Externe, activarea Articolului 4. Un articol care ne dă prilejul de a solicita consultări extinse. Pentru că suntem în situaţia în care, ca stat membru NATO, avem motive evidente să concluzionăm că ne e pusă în pericol securitatea, suveranitatea şi se pot comite agresiuni la adresa noastră.

Suntem stat membru NATO şi suntem protejaţi de prevederile Tratatului de la Washington şi de aplicarea articolului 5. Dar asta nu exclude anumite accidente care se pot întâmpla. Vedem ce s-a întâmplat acum câteva ore cu vasul din Republica Moldova care a fost lovit accidental. Tot ce se întâmplă e o ameninţare evidentă la adresa unui stat european şi vorbesc aici de Ucraina. Suntem solidari cu Ucraina, nu acceptăm astfel de agresiuni şi vom folosi toate prevederile, obligaţiile, îndatoririle şi avantajele pe care le avem din punct de vedere al unui stat NATO şi UE.

Alături de Polonia, statele baltice, am făcut acest apel la activarea articolului 4. Azi e o reuniune de urgenţă. Cred că se va hotărî întregirea şi consolidarea unui dispozitiv militar pe Marea Neagră”, a declarat Bogdan Rodeanu la România Tv.

Klaus Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale

Klaus Iohannis, pe de altă parte, a spus clar şi răspicat că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina şi nici nu e pusă în pericol siguranţa cetăţenilor români.

„Dragi români, ştiu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a declarat joi Klaus Iohannis.