România i se opune lui Emmanuel Macron şi Parlamentului European. Ţara noastră se declară împotriva revizuirii tratatelor UE

09 05. 2022, 21:53

Treisprezece ţări din UE, printre care și România, se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă

Emmanuel Macron a propus să se discute despre revizuirea tratatelor la summitul UE din luna iunie. „Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi o aprob„, a declarat preşedintele francez.

De asemenea, Macron şi-a exprimat dorinţa de a crea o „comunitate politică europeană” care ar putea include Ucraina, Georgia sau Moldova şi a cerut „investiţii şi mai puternice” în apărarea europeană. Luni au fost dezvăluite oficial şi propunerile rezultate din Conferinţa privind viitorul Europei – o vastă consultare cetăţenească desfăşurată timp de un an. Unele dintre aceste propuneri implică modificarea tratatului. Printre acestea: conferirea unui drept de iniţiativă legislativă Parlamentului sau extinderea competenţelor UE în materie de apărare sau sănătate.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este de acord cu modificarea tratatelor Uniunii Europene pentru eliminarea votului în unanimitate în decizii-cheie, „dacă va fi necesară”.

Citeşte şi Macron îi taie elanul lui Zelenski. „Vor mai trece câteva zeci de ani până când Ucraina va fi confirmată ca membră a UE”

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre statele membre nu sunt în favoarea unei revizuiri a tratatelor. Treisprezece dintre cele 27 de ţări UE se opun lansării unei proceduri de modificare a acesteia. „Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente şi premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste ţări într-un text postat luni pe Twitter de Suedia, care este unul dintre semnatari, alături de Polonia, România, Finlanda, Danemarca, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). „Avem deja o Europă funcţională, aşa cum arată pandemia de Covid-19 şi răspunsul la invazia rusă a Ucrainei şi nu trebuie să ne grăbim să facem reforme instituţionale”, se arată în scrisoare.

Difuzarea acestei scrisori comune coincide cu manifestările de Ziua Europei. Acestea au fost marcate cu discursuri în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au spus că sunt de acord cu o revizuire a tratatelor pentru întărirea UE

Citeşte şi Emmanuel Macron: Franța trebuie să acţioneze pentru a evita orice escaladare a războiului din Ucraina