România iese din starea de alertă. Sorin Cîmpeanu: Se anulează toate restricțiile și toate facilitățile din școli și universități

Ministrul Educaţiei a explicat ce se întâmplă cu restricţiile din şcoli după încetarea stării de alertă în România. Reamintim că autorităţile au decis să nu mai prelungească starea de alertă după data de 8 martie.

07 mart. 2022, 19:41
România iese din starea de alertă. Sorin Cîmpeanu: Se anulează toate restricțiile și toate facilitățile din școli și universități

România iese din starea de alertă. Sorin Cîmpeanu a anunţat că, după expirarea stării de alertă, se anulează toate restricțiile și toate facilitățile din școli și universități.

România iese din starea de alertă. Anunţul făcut de Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei a explicat că încetarea stării de alertă înseamnă, pentru elevi şi profesori, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55 şi întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011. Se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”.

Citeşte şi Lista restricţiilor care dispar după ce România iese din starea de alertă. Ce se întâmplă cu masca de protecţie

Potrivit ministrului, după încetarea stării de alertă, elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online.

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea școlii în timpul pandemiei COVID-19.

“Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea“, a precizat ministrul Educației, potrivit edupedu.ro. 

Referitor la posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a explicat că în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) /cu frecvență redusă/la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării.

“Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru. Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri”, a mai explicat ministrul Educației, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Evaluare Națională 2022. Recomandări pentru elevii de clasa a VIII-a, la Limba română, de la instituția care face subiectele de examen