România îl recunoaşte oficial pe Juan Guaido drept noul preşedinte al Venezuelei

Publicat: Vineri, 08 Februarie 2019 11:10 // Actualizat: Vineri, 08 Februarie 2019 15:36 // Sursa: romaniatv.net

România se alătură grupului ţărilor care nu recunosc regimul lui Nicolas Maduro în fruntea statului Venezuela, recunoscându-l ca nou şef al statului pe opozantul Juan Guaido.

Anunţul recunoaşterii lui Juan Guaido a fost făcut vineri, de Palatul Cotroceni. "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei. Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Citeşte şi Rusia acuză Parlamentul European că, recunoscându-l pe Juan Guaido ca preşedinte al Venezuelei, încalcă dreptul internaţional

Administrația Prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României".

Decizia de vineri a României vine la doar o zi după ce Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a criticat, la Atena, guvernul grec şi guvernul italian pentru faptul că nu l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, spărgând astfel unitatea europeană. Weber susţine chiar schimbarea mecanismului de luare a deciziilor în Consiliul UE, de la unanimitate la majoritate. Grecia este singura ţară din Uniunea Europeană care îl recunoaşte oficial în continuare pe Nicolas Maduro drept preşedinte al Venezuelei. Între statele UE care nu au luat o poziţie oficiale se numără Cipru, Italia, Slovenia şi Slovacia.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 feb 22:51
Răspunde | Votează email 0 email
gabriela
A facut si Maduro ca Ceaușescu , al nostru. A infometat poporul. Si uite ca aproape toate târile il recunosc de presedinte interimar pe Juan Guaido. Si nu zice nimeni că omul asta a luat puterea printr-o lovitura de stat. Așa l-au recunoscut si pe Iliescu , al nostru. Acum de ce se spune ca revolutia romana a fost, de fapt, o revolta populară , iar Iliescu a dat o lovitura de stat?! Cati au fost implicați in ”lovitura” asta de stat?! Zău, dacă pricep cum vine logica asta! Niște judecatori, 3 sau 5, câți or fi, sa se pronunțe asupra unei probleme atat de complicate!! Trebuie facute cercetâri foarte serioase... si facute de specialisti nu.așaa ...sa se pronunte niste judecatori. Ce facem , fiindca au murit atația oameni la Revoluție trebuie sa gasim niste vinovati ca sa zicem ,ca vezi , in șfarsit s-a platit greșeala , ca n-a fost atunci ,in ”89 judecată corectă. Eu cred ca acum mai facem alta greșeala cu procesul acesta , facut fara o cercetare foarte foarte serioasa si de mare amploare. Sinceră sa fiu mi-e jena cand aud de condamnarea lui Iliescu. Zău mi-e jenă! Greșeli se fac la orice revoluție. Cine a citit despre Revoluția franceza a aflat ca s-au facut multe erori atunci. Ba, am citit că aliatii au tras unii in altii. a fost mare harababură si la revoluția franceza, ce mai! Si la noi a fost , ce mai. Culmea ar fi ca securiști , sub acoperire, sa fi murit si acum sa fie considerați eroi si familiile lor sa primeasca pensii!
1
EUR
4.7383
RON
16 Feb
noapte -1 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H