România, implicată în ancheta teroristului din Noua Zeelandă. Carmen Dan: Se fac absolut toate verificările

România se implică în ancheta teroristului din Noua Zeelandă. Potrivit ministrului de interne, Carmen Dan, poliţişti alături de procurori și ofițeri din Ministerul de Interne român vor să refacă traseul acestuia în țara noastră, unde a stat 11 zile anul trecut. Australianul a ucis 50 de oameni în două moschei din Noua Zeelandă.

20 mart. 2019, 08:24
România, implicată în ancheta teroristului din Noua Zeelandă. Carmen Dan: Se fac absolut toate verificările

România e implicată în anchetă teroristului din Noua Zeelandă, confirmă ministrul de Interne, Carmen Dan, care spune că poliţiştii îi ajută pe procurori să refacă traseul acestuia în ţara noastră, unde a stat 11 zile anul trecut.

A ajuns cu avionul la Bucureşti pe 15 noiembrie şi a ieşit din ţară pe 26, prin vama Curtici, spre Ungaria.

O comisie formată din ofiţeri SRI, DIICOT şi din Ministerul de Interne vrea să afle cu cine s-a întâlnit în acele zile teroristul.

„Este firesc să existe un schimb de informaţii între autorităţile competente şi cele din Noua Zeelandă care fac propriile verificări. Pot să vă confim că a fost în România, este o analiză în competenţa structurilor de Parchet şi a serviciului de informaţii care are competenţă în zona terorismului. Se fac absolut toate verificările raportat la perioada pe care a petrecut-o în România”, a declarat Carmen Dan.

Australianul Brenton Tarrant a ucis 50 de oameni în două moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă.

Pe 15 noiembrie, australianul a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei. Se pare că Tarrant a mai fi efectuat un scurt sejur în Balcani şi în perioada 28-30 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia, potrivit Agerpres.

Criminalul de la Christchurch a călătorit în România înainte de a comite atrocităţile

Brenton Tarrant, care a crescut în orăşelul Grafton, pare că a fost atras de ideologia neofascistă, în timpul unor multiple peregrinări prin Europa. „Abia din momentul în care a călătorit în străinătate, cred că s-a schimbat băiatul, complet”, a declarat bunica sa, adăugând că, în timpul adolescenţei, Brenton Tarrant era interesat mai ales de jocurile video.

Australianul a început să călătorească după moartea tatălui său, în urmă cu mai mulţi ani, şi locuia în ultimii ani în oraşul neozeelandez Dunedin (sud), la aproximativ 300 de kilometri de Christchurch. Potrivit bunicii sale, el a revenit în Australia în urmă cu un an, cu ocazia zilei de naştere a surorii sale şi nu părea schimbat. „Părea să fie el”, a declarat ea.

Familia criminalului din Christchurch care a ucis 50 de persoane zdrobită de durere: Suntem cu toţii încremeniţi, nu ştim ce să credem