România, în „reţeaua gulenistă a terorii” ce găzduieşte 20.000 de elevi şi studenţi în şcolile clericului Fetullah Gulen

România se numără printre țările în care unitățile de învățământ ale clericului turc Fetullah Gulen ar fi cele mai active. 20.000 de elevi şi studenţi studiază în această reţea.
Iulian Tudor
04 oct. 2016, 09:04
România, în

Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și România sunt țările în care unitățile de învățământ ale rețelei clericului turc autoexilat în SUA Fethullah Gulen sunt cele mai active, informează marți Daily Sabah, citând concluziile unui raport întocmit de membri ai guvernului turc. Potrivit raportului publicat de cotidianul Milliyet și preluat de Daily Sabah, aproape 20.000 de elevi și studenți învață în unitățile de învățământ ale rețelei lui Gulen din Balcani. Conform raportului, care analizează situația din 12 țări din Balcani, principalele țări în care aceste unități de învățământ sunt active ar fi Albania și Kosovo.

Turcia și statele balcanice au relații exemplare datorită legăturilor istorice, culturale și umanitare, iar raportul care i-a fost prezentat președintelui Recep Tayyip Erdogan relevă gravitatea amenințării guleniste pentru relațiile existente, scrie Daily Sabah.

Citeşte şi Lovitură de stat înTurcia: Peste 12.000 de poliţişti bănuiţi de legături cu clericul Gulen au fost suspendaţi

România, printre principalele ţări unde se concentrează reţeaua clericului musulman

Raportul a ajuns la concluzia că Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și România sunt țările principale asupra cărora se concentrează ‘rețeaua gulenistă a terorii’.

În Albania ar funcționa două universități guleniste, zece școli gimnaziale, patru școli primare și cinci grădinițe. De asemenea, Albania, unde există cei mai mulți elevi și studenți care învață în școli ale rețelei lui Gulen (6.500), are pe teritoriul său și zece cămine în care sunt găzduiți aceștia.

Bosnia-Herțegovina urmează după Albania ca număr de unități guleniste, cu 2.800 de elevi și studenți. Aici ar exista în prezent o universitate, patru școli gimnaziale, șase primare, patru grădinițe și zece cămine ale rețelei lui Gulen, notează raportul.

În Kosovo, ar exista în total 2.500 de preșcolari și elevi care învață în cele patru școli gimnaziale controlate și administrate de rețea și în cele trei școli primare și trei grădinițe care se află în proprietatea directă a organizației.

În România, rețeaua lui Gulen ar deține o universitate, opt școli gimnaziale și două grădinițe, notează raportul. În timp ce în România 2.200 de elevi și studenți urmează școli guleniste, în Macedonia numărul acestora este de 2.000, se mai menționează în document. Conform raportului cabinetului, în Macedonia se află în prezent cinci școli gimnaziale, una primară și o grădiniță. Republica Moldova găzduiește și ea cinci școli secundare ale rețelei lui Gulen, în care învață 1.600 de elevi.

Pe de altă parte, interesul pentru școlile guleniste este în scădere în Bulgaria de exemplu, notează raportul, unde doar 1.100 de elevi participă la cursurile școlii gimnaziale și ale celei primare care au fost deschise în această țară. La polul opus, Muntenegru este menționată în raport drept țara în care există cel mai mic interes pentru școlile din rețeaua lui Gulen, aici existând un singur cămin în care locuiesc zece elevi. Ungaria are și ea 500 de elevi și studenți care urmează cursurile acestor instituții, Ucraina — 350 și Croația — 200, în timp ce în Serbia numărul lor este de doar 80.

În afară de școli, există 33 de ONG-uri ale rețelei lui Gulen în cele 12 state balcanice analizate. Un număr de 12 par să desfășoare activități educative, 11 se îndeletnicesc cu activități sociale și culturale, în timp ce opt sunt ziare și edituri, mai precizează raportul.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Horoscop celtic 2025. Ce semn ești, de fapt, în zodiacul celtic, la ce să te aștepți în perioada următoare. Zodiile care intră în lux și opulență
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia