România începe Olimpiada în culori tari şi cu haine eco. Vezi costumaţiile din deschiderea JO 2012

Delegaţia României a defilat vineri, în deschiderea JO 2012, într-o uniformă lansată sub brandul Patzaichin şi al cărui design a fost conceput de tânărul harghitean Olah Gyarfas. Creatorul de modă Irina Schrotter a declarat pentru RTV.NET că este convinsă că această colecţie va fi un succes.

27 iul. 2012, 08:09

Principalul punct de atracţie al Ceremoniei de Deschidere a Jocurilor Olimpice l-a reprezentat defilarea celor 205 delegaţii naţionale pe pista stadionului olimpic, pentru unele ţări acesta fiind  unicul moment în care vor fi cu adevărat vizibile la Jocurile Olimpice.

Fiecare Comitet Naţional a pregătit cu grijă ceremonia, iar designeri celebri şi-au pus numele pe colecţiile cu care se va defila vineri. De la Giorgio Armani, care a îmbrăcat lotul olimpic al Italiei, la Ralph Lauren, designerul SUA, sau Stella McCartney, care a croit vestimentaţia gazdelor, întregul show din deschiderea JO 2012 se anunţă unul grandios din punct de vedere al modei, mai ales că inclusiv naţiuni mici, precum San Marino sau Azerbaidjan, au apelat la cunoştinţele unor corifei, precum Salvatore Ferragamo şi, respectiv, Ermanno Scervino.

Chiar şi aşa, aceste linii vestimentare nu au fost lipsite de critici, inclusiv uniforma oficială a lotului olimpic al României, lansată sub brandul Patzaichin, stârnind controverse. I s-a reproşat, între altele, ocrul ţipător al sacourilor, tăieturile asimetrice şi silueta cambrată sau pantalonii lăsaţi uşor pe vine.

Tocmai despre aceste aspecte creatorul de modă Irina Schrotter a vorbit pentru ROMÂNIATV.NET. Ea chiar a lăudat această colecţie şi consideră că sunt cele mai frumoase haine cu care delegaţia României a defilat vreodată la o ediţie a JO. „Îl cunosc foarte bine pe Olah Gyarfas, autorul colecţiei, şi aş putea spune că este unul dintre cei mai talentaţi designeri din tânăra generaţie. Colecţia este una tinerească, cu multe mesaje în tendinţele internaţionale şi aici mă refer în special la zona eco pe care o acoperă. E o colecţie cu piese foarte drăguţe, care pot fi foarte frumos combinate chiar în afara laitmotivului legat de sport şi de faptul că este o uniformă care reprezintă România la Olimpiada de la Londra.

Am văzut în colecţie nişte pantaloni bărbăteşti care arată absolut superb, sacouri în culori curajoase şi frumos tăiate, din materiale naturale. Şi la femei sunt piese care pot şi frumos combinate şi oricând purtate pe parcursul zilei. Cred că este o idee excepţională. Cred că acelaşi lucru ar trebui făcut şi în alte domenii care înseamnă imaginea ţării noastre, nu numai afară, dar care vorbesc despre România altfel. Sunt convinsă că vor fi apreciate de presă şi de cei care vor vedea delegaţia românească. Şi mai am convingerea că sportivii care vor purta aceste haine se vor simţi foarte confortabil în ele. Ştiu că au fost făcute cu multă grijă faţă de persoana care le poartă”.

Referitor la culoarea hainelor delegaţiei noastre, Irina Schrotter a declarat pentru ROMÂNIATV.NET: „Dacă ne uităm acum pe ce expun toţi producătorii, atât în România cât şi în străinătate, vedem că sunt culori foarte tari. Pentru că în acest moment al verii se poartă culorile foarte tari. Mie mi se par foarte inspirate.

Îmi plac combinaţiile pe care le-au făcut, îmi plac materialele din care le-au făcut. Mi-ar fi plăcut să fie mai curajoşi cei care au ales piesele care vor face parte din vestimentaţia sportivilor care reprezintă România acolo, pentru că ştiu că oferta a fost mult mai mare şi se dorea o imagine mai puţin unitară, dar mult mai creativă, mai inovativă. Cred că este un semnal foarte bun pentru industria textilă românească şi pentru o altfel de Românie, pentru că trebuie să urmărim aceste detaliu la fiecare apariţie pe care scrie România„.

Linia vestimentară cu care a defilat delegaţia României în deschiderea JO 2012 a fost creată de Olah Gyarfas, un tânăr designer din Miercurea Ciuc.

Uniformele oficiale ale delegaţiei SUA au fost create de Ralph Lauren

Costumele Italiei au fost create de Giorgio Armani

Echipa Azerbaidjanului este îmbrăcată de Ermanno Scervino

Uniformele Noii Zeelande au fost concepute de Rodd & Gunn

Ruşii de la Bosco au conceput pentru delegaţia Spaniei una dintre cele mai urâte uniforme de la JO 2012

Cedella Marley, fiica lui Bob Marley, a conceput costumele pentru delegaţia Jamaicăi

Costumele oficiale ale delegaţiei chineze