România, îngropată sub zăpadă. Trenuri ANULATE şi drumuri BLOCATE, şcoli închise VIDEO

Iarnă dezlănţuită în sud-estul României. Meteorologii au emis COD GALBEN pentru cinci judeţe din ţară până pe 21 decembrie la ora 2.00. Vântul bate cu peste 70 de kilometri pe oră, spulberând zăpada. Zeci de mii de oameni sunt în continuare izolaţi, iar autorităţile reuşesc să salveze cu greu bolnavii din nămeţi. Mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise.

20 dec. 2012, 09:00
România, îngropată sub zăpadă. Trenuri ANULATE şi drumuri BLOCATE, şcoli închise VIDEO

După ce de aproape o săptămână ninge fără întrerupere în Moldova, de miercuri, ninsoarea şi viscolul s-au mutat în sudul şi sud-estul ţării. Meteorologii au emis o avertizare COD GALBEN de vânt puternic şi ninsori, valabilă pentru judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila şi Ialomiţa. Vântul va avea intensificări locale cu viteze ce vor atinge la rafală 50 – 60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă.

Traficul din Moldova şi Muntenia a fost grav afectat de nămeţi. Nu se circulă pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din Moldova şi Muntenia, iar pe altele a fost restricţionat traficul pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

VEZI AICI UNDE SUNT PROBLEME IN TRAFIC DIN CAUZA VREMII

Şi traficul feroviar a fost afectat din cauza condiţiilor meteo. CFR Călători a anulat, joi, 13 trenuri de pe raza Sucursalelor de Transport Feroviar de Călători Constanţa, Galaţi şi Bucureşti din cauza avertizărilor meteo de ninsori şi vânt puternic. Celelalte trenuri pot avea întârzieri.

Astfel, joi, nu vor circula:

  • 8030, de pe ruta Constanţa – Feteşti,
  • 8039, Feteşti – Constanţa,
  • trenurile 8572, 8574, 8576 de pe ruta Feteşti – Slobozia Veche,
  • trenurile 8573, 8575, 8577, care circulă pe relaţia Slobozia Veche – Feteşti,
  • 8014, Feteşti – Bucureşti Obor,
  • 8013 şi 8017, Bucureşti Obor – Feteşti,
  • 8022, Ciulniţa – Bucureşti Obor
  • trenul 8213, Feteşti -Galaţi.

CFR Călători fac apel la pasageri ca, înainte de călătorie, să se informeze despre starea vremii şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri de trenuri produse în traficul feroviar la staţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, şi la telefon 021/9521.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a instituit stare de alertă în Focşani.

Toate porturile din Constanţa sunt închise din cauza vântului puternic, iar pe mare, valurile ating chiar 12 metri înălţime.

O bătrână de 74 de ani, aflată în stare gravă la domiciliul din localitatea vasluiană Dinga, a fost salvată, joi seară, de o autospecială cu şenile, după ce ambulanţa trimisă iniţial la intervenţie a rămas înzăpezită la cinci kilometri de locuinţa femeii.

Aproximativ 10.000 de persoane din cinci localităţi din judeţul Botoşani (Mileanca, Havârna, Viişoara, Dobârceni şi Adăşeni) sunt izolate de patru zile, din cauza ninsorilor abundente. Jandarmii şi angajaţii ISU au mers în zonele respective cu mii de pâini, dar şi ulei şi orez pentru locuitori.

Potrivit directorului Direcţiei Judeţene Drumuri şi Poduri, Sorin Clim, intervenţia utilajelor de deszăpezire este anevoioasă din cauza ninsorilor, dar şi a reliefului din zonele respective.

Peste 1.000 de persoane din cinci localităţi din judeţul Galaţi sunt izolate, joi, din cauza viscolului. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, cinci localităţi din judeţ sunt izolate după ce mai multe sectoare de drum judeţean au fost înzăpezite. Este vorba despre localităţile Cârlomaneşti, Roşcani, Pleşa, Slivna şi Cruceanu.

În municipiul Galaţi, mai multe blocuri şi sedii ale unor instituţii nu au căldură şi apă caldă după ce o conductă s-a spart. Astfel, sunt afectate 11 blocuri din zona centrală a oraşului, sediul unei foste policlinici în care se află acum cabinete medicale private şi imobilul în care învaţă studenţii Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”.

Şase persoane care au rămas blocate cu maşinile în zăpadă, în noaptea de miercuri spre joi, pe drumuri judeţene din Ialomiţa au fost salvate de poliţişti şi de drumari.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa, două persoane aflate într-un autoturism blocat în zăpadă, în câmp, în zona localităţii ialomiţene Andrăşeşti, care s-au abătut de pe DJ 306, au fost recuperate de către poliţişti şi drumari. Autorităţile locale spun că cei doi încercau să ajungă în comuna Ciochina, dar la un moment dat, din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii reduse, au greşit drumul.

Ulterior, alte patru persoane aflate într-un autoturism Dacia au rămas blocate în zăpadă pe DJ 102 H, la un kilometru de comuna Reviga către Miloeşeşti, acestea fiind recuperate de oamenii legii şi ajutate să se adăpostească.

În plus, 106 de localităţi din Brăila, Vaslui, Buzău, Constanţa, Tulcea şi Vrancea au rămas fără energie electrică. Astfel, 40 de localităţi din judeţul Brăila sunt nealimentate cu energie electrică, joi dimineaţă, din cauza vântului puternic care a produs avarii la reţeaua de electricitate, iar mai multe şcoli din localităţile Ianca şi Măraşu sunt închise. Şi în judeţul Vaslui sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică. Trei localităţi nu au curent electric de mai bine de patru zile. Şi 25 de comune din judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică, joi, din cauza viscolului care a produs avarii la reţeaua de electricitate. 17 localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea nu sunt alimentate cu energie electrică, joi, din cauza avariilor apărute la reţelele de electricitate. În judeţul Vrancea, peste 8.000 de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică joi, din cauza avariilor în reţelele de electricitate, provocate de viscol.

Şi activitatea mai multor şcoli din judeţele Brăila şi Botoşani a fost afectatată. Astfel că, mai multe unităţi de învăţământ au fost închise joi din cauza ninsorilor şi a viscolului. Sute de elevi sunt afectaţi de suspendarea activităţii în unităţile de învăţământ. Cursurile neefectuate vor fi recuperate ulterior, după un grafic propus de şcoli şi aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.