România se confruntă în această perioadă cu o instabilitate climatică deosebit de accentuată, caracterizată prin fenomene meteo extreme care se manifestă pe întreg teritoriul țării.
În județul Neamț, un strat gros de gheață a acoperit totul, blocând traficul rutier, astfel că șoferii nu au mai putut înainta pe șosea și au fost nevoiți să tragă pe dreapta. În localitățile afectate, culturile oamenilor au fost distruse complet de grindină, conform Observator.
Situația nu este mai bună nici în Oradea, unde o furtună a inundat străzile. Canalizările nu au mai făcut față, iar șuvoaiele de apă au curs nestingherit pe arterele orașului. Deși furtunile s-au liniștit, ele au fost urmate de valuri de caniculă care fac ca aerul să devină și mai greu de respirat.
În Capitală, temperaturile au depășit pragul caniculei, ajungând la peste 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va și mai accentuat mâine, 14 iulie, când se vor înregistra 36-37 de grade Celsius.
Un român susține că resimte cu greu această fluctuație: „Îmi este foarte greu, ținând că eu alerg toată ziua pe străzi. O zi este foarte rece, o zi este foarte cald. Automat există posibilitatea de a te îmbolnăvi.” Un turist străin adaugă: „E cald, dar nu ca în Italia, pentru că în Italia sunt temperaturi mai ridicate decât aici.”
Citește și : Update / Cod ROȘU de furtuni, în mai multe județe. Meteorologii anunță vijelii și grindină
Meteorologii ANM avertizează că sudul țării va rămâne sub cod galben de caniculă în următoarele două zile.
„Mâine masa de aer cald se va intensifica. Disconfortul termic mai accentuat, indicele de temperatură, umezeală, ITU, va depăși 80 de unități”, a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM.