România la CEDO, în procesul închisorilor secrete ale CIA

România a ajuns în faţa CEDO pentru acuzaţii legate de găzduirea unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul său. Audierea teroristului care a depus plângerea împotriva ţării noastre a început, miercuri, la Strasbourg, potrivit digi24.ro. Bărbatul, care ar fi fost membru al temutei organizaţii Al Qaeda, reclamă că ar fi fost încarcerat ilegal la Bucureşti.

29 iun. 2016, 10:35
România la CEDO, în procesul închisorilor secrete ale CIA

Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri, membru Al Qaeda, a adus România în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. El a reclamat că a fost torturat pe teritoriul ţării noastre, în centre secrete de detenţie ale CIA.

Al Nashiri a depus în 2012 plângerea împotriva României, dar abia la sfârşitul acestei luni va avea loc o audiere publică. Teroristul susţine că, în perioada iunie 2003 – septembrie 2006, a fost ţinut şi torturat într-o închisoare secretă a CIA de la Bucureşti. Ar fi ajuns în ţara noastră după ce a fost capturat de armata americană, fiind suspect principal pentru uciderea a 17 militari americani, în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole. Statul român a negat, de fiecare dată, existenţa unor închisori CIA pe teritoriul său.

Audierea publică a început miercuri, în jurul orei 10:00 și este finală. Judecătorii vor rămâne în pronunțare după ce vor asculta pledoariile avocaților lui Al Nashiri și poziția agentului guvernamental, reprezentantul României la CEDO.