România la iarnă: criză de gaz, criză de cărbune, criză de curent

Cu doar câteva zile înainte să intrăm şi calendaristic în iarnă, România are probleme în aprovizionarea cu gaze şi cărbune. Mai mult, seceta din a doua parte a anului ne poate aduce facturi mai mari la electricitate chiar de Anul Nou.

28 nov. 2011, 15:19
România la iarnă: criză de gaz, criză de cărbune, criză de curent

România are probleme cu aprovizionarea cu gaz şi cărbune si există un risc major să avem probleme cu încălzirea în această iarnă, care se anunţă friguroasă, au spus surse guvernamentale pentru MONEY.RO. În plus, scumpirea energiei electrice cu un procent semnificativ pare inevitabilă pentru că Hidroelectrica, cel mai mare producător din ţară, încearcă să-şi recupereze pierderile provocate de secetă prin scumpirea energiei electrice.

În urmă cu doar câteva zile Bucureştiul a fost la un pas să rămână fără gaze pentru că presiunea în conducte era foarte scăzută. Motivul îl reprezintă atât temperaturile foarte scăzute pentru această perioadă cât şi importurile reduse din Rusia. Practic, nu există suficiente gaze pe piaţă şi este nevoie sa se scoată masiv din depozite, mult mai devreme decât ar fi fost normal, ceea ce pune presiune asupra sistemului în lunile care vor urma. Explicaţia completă se poate afla aici.

S-au înghesuit toţi să importe de la unguri prin Arad-Szeged, pentru că e ceva mai ieftin şi au rămas la cote joase importurile din Rusia. E şi o problemă de echilibrare a sistemului pentru că , dacă nu tragi gaze din depozit, la momentul potrivit, rişti să rămâi fără ele exact când e cel mai frig iar presiunea poate ajunge atât de scăzută încât să nu urce gazele până la beneficiar. Una peste alta mai intră şi termocentrala Petrom în funcţiune(cea de pe platforma Petrobrazi – n.r.) şi consumă şi ea gaze. S-ar putea să avem mari probleme”, au spus sursele citate.