România, locul doi în Europa în ceea ce priveşte ponderea economiei subterane în PIB

România se situează pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte ponderea economiei subterane în Produsul Intern Brut, potrivit documentului "Strategia naţională de încurajare şi promovare a plăţilor cu cardul în sectorul public", realizat de Visa Europe şi prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă.

28 mai 2013, 08:53
România, locul doi în Europa în ceea ce priveşte ponderea economiei subterane în PIB

„În România, economia subterană a scăzut semnificativ în ultimii zece ani, datorită pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, crizei financiare globale şi creşterii plăţilor electronice. Economia subterană din România este estimată la 39,6 miliarde euro în 2013, în scădere cu peste 3,5% faţă de 2008 şi cu aproape 15% comparativ cu 2003. Cu toate acestea, România se situează în continuare pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte ponderea economiei subterane în PIB, estimată la 28% în 2013, la egalitate cu Croaţia, Estonia şi Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%”, arată Visa Europe.

Potrivit documentului citat, economia subterană este o economie a numerarului, pentru că numai numerarul oferă posibilitatea tranzacţiilor anonime, imposibil de urmărit.

„Există o corelare clară a nivelului economiei subterane cu nivelul de dezvoltare a plăţilor electronice: România se situează cu mult în urma mediei UE de 180 de tranzacţii electronice (transferuri bancare, operaţiuni de direct debit şi pe carduri) pe cap de locuitor, cu doar 16 tranzacţii electronice pe an. (…) Economia subterană din Europa va atinge în 2013 cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, în contextul în care criza economică a determinat multe guverne europene să ia măsuri de combatere a acestui fenomen, în vederea consolidării bugetelor şi stimulării redresării economice, potrivit unui raport publicat de Visa Europe. În 2013, se estimează că economia subterană va atinge nivelul de 2.100 miliarde euro, reprezentând 18,5% din activitatea economică din Europa”, se mai arată în document, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: România are cea mai ieftină energie electrică în Europa, după Bulgaria

Raportul „Economia subterană în Europa, 2013 – Utilizarea sistemelor de plăţi electronice pentru combaterea economiei subterane” analizează amploarea economiei subterane în Europa, care variază de la 8-10% din PIB în Elveţia, Austria, Olanda şi Marea Britanie, la aproape 30% din PIB în Bulgaria, România, Croaţia, Lituania şi Estonia.

„Rapoartele precedente au demonstrat că există o corelaţie strânsă între economia subterană şi ciclul economiei, această temă fiind abordată şi în studiul din 2013. Sunt evidenţiate în mod deosebit eforturile guvernelor din statele europene de a găsi noi modalităţi inovatoare pentru diminuarea deficitelor fiscale prin limitarea economiei subterane, nu doar prin majorări de taxe şi impozite sau reduceri de beneficii”, informează studiul Visa.