România lovită de un ciclon puternic. Care sunt zonele afectate

Un ciclon puternic lovește România. Ploile și vremea rece va acapara întreaga ţara, iar în zonele montane este alertă de ninsori.

12 oct. 2021, 18:32
România lovită de un ciclon puternic. Care sunt zonele afectate

Un ciclon puternic lovește România, iar ploile și vremea rece se vor instala în toată țara, în special la munte este este alertă de ninsori.

Specialistul Elena Mateescu a vorbit, marți, în exclusivitate la Antena 3, despre efectele resimțite în România, în urma ciclonlui mediteranean care traversează la acest moment țara noastră.

Acest fenomen meteo va aduce temperaturi scăzute, dar și precipitații abundente.

„O vreme închisă, mai rece decât în mod obișnuit și într-adevăr, cu averse care se vor înregistra, în special, în sud-vestul țării, acolo unde vorbim de ploi importante cantitativ, care prin acumulare să depășească 25-35 l/mp la nivel local, cu precădere în Dobrogea, 40 l/mp. Vorbim și de o avertizare meteorologică de cod galben și chiar portocaliu pentru zona litoralului, pentru că în zona litoralului ne așteptăm să plouă abundent, cantitățile de apă putând depăși la nivel local 50-70 l/mp.

Din punct de vedere termic, valorile temperaturilor maxime, în a doua parte a săptămânii se vor situa frecvent între 9, până la cel mult 15-16 grade. Vorbim de o vreme mai rece, până cel puțin în jurul datei de 20 octombrie, când după această dată, ne așteptăm la valori ușor în creștere, să înregistrăm, în special în partea de vest, 20 de grade Celsius.  La București, o vreme rece, 13 grade Celsius la nivelul valorilor maxime, cu nopți și dimineți reci, temperaturi minime de numai 6-7 grade.

La munte vor predomina ninsorile

Trebuie să menționăm că la munte vor predomina ninsorile, lapovița. Ninsoarea va fi la altitudini mai mari de peste 1.500 de metri, acolo unde și vitezele la rafală pot depăși 50-55 km/h. Ne așteptăm ca până sâmbătă să vorbim de cantități de precipitații însemnate. Dacă într-o primă fază, astăzi și până mâine dimineață în partea de sud-est a țării, mâine o ușoară pauză, undeva în partea de centru, nord-vest, partea de nord-est, după care, de joi, vineri, din nou, cantități de apă însemnate, în special în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, dar și în Moldova și în Transilvania”, a anunţat Elena Mateescu la Antena 3.