România, mai puţin riscantă pentru afaceri decât Rusia, Turcia sau Croaţia

România ocupă locul 26 în clasamentul celor mai riscante economii emergente pentru afaceri, cu un scor de risc de 44,6 puncte, fiind considerată mai puţin riscantă pentru afaceri decât Rusia, Turcia, Croaţia sau Thailanda, potrivit unui clasament al Bloomberg, care a analizat 43 de economii emergente.

09 iul. 2014, 12:34
România, mai puţin riscantă pentru afaceri decât Rusia, Turcia sau Croaţia

După ce analizat economiile emergente pe baza a 35 de indicatori, din categoriile finanţe, economie şi politică, Bloomberg a ajuns la concluzia că cea mai sigură ţară pentru afaceri este Taiwan, cu un scor de risc de 26,5 puncte, iar cea mai riscantă ţară Venezuela, cu un scor de risc de 76,1 puncte, potrivit Agerpres.

În ce VALORI mai cred ROMÂNII. Răspunsul te va surprinde

Înaintea României se situează China (locul 27), Bulgaria (29), Ungaria (30), Slovacia (32), Slovenia (35), Letonia (36), Cehia (38) şi Lituania (39).

Printre factorii de risc luaţi în considerare la elaborarea acestui clasament se numără nivelul dobânzilor, sectorul bancar, cursul de schimb, indicatorii macroeconomici, balanţa comercială şi expunerea externă, corupţia, violenţa politică, riscul de expropriere, mediul de reglementare şi soliditatea instituţiilor juridice. Pentru clasificarea ţărilor, datele pentru fiecare variabilă au fost ordonate pe o scară de la zero, cel mai mic risc, la unu, risc maxim. În top au fost incluse doar cele 43 de economii pentru care au existat informaţii la cel puţin 27 dintre cei 35 de indicatori.

Chinezii, interesaţi să construiască în România spitale, locuinţe sociale şi drumuri

Topul Bloomberg a fost realizat utilizând date de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi grupul elveţian de asigurări Zurich Insurance Group.