ROMÂNIA MISTICĂ. Descoperă blestemul mireselor moarte

Romania a fost şi este o ţară care se cere străbătută în lung şi-n lat. Dincolo de peisajele desprinse parcă din tablouri ale unor tărâmuri de basm, ţara noastră spune o mulţime de legende născute din întâmplări stranii. RTV.NET vă propune un serial în care vă prezintă cele mai bizare locuri din România şi poveştile lor.

15 sept. 2012, 16:35

Legendele despre păduri bântuite, drumuri cu năluci, clădiri care au devenit „acasă” pentru spirite rătăcite pe pământ, uriaşi care au trăit pe teritoriul României, focuri vii sau drumuri blestemate sunt câteva dintre poveştile înfricoşătoare care circulă pe la noi. Unii se mulţumesc să le asculte sau să le spună din când în când, la o şuetă cu prietenii, alţii, mai curioşi şi mai curajoşi, chiar transformă locurile bizare în destinaţii turistice de weekend.

Printre numeroasele mituri urbane care circulă în România se numără şi câteva legate de mirese.

Troiţa Miresei de pe DN 7

În judeţul Dâmboviţa, în apropiere de Găeşti, există un monument numit Troiţa Miresei, sau Troiţa Margaretei. Aici se spune că în anii ’30 a murit o tânără mireasă, iar de atunci locul a devenit unul blestemat.

Legenda spune că mireasa moartă în acel loc se numea Margareta şi era fiica unui boier filantrop din Câmpulung Muscel. Cununia avusese loc la Bucureşti, iar tinerii însurăţei se îndreptau spre un conac unde totul era pregătit pentru nuntă. Numai că drumul lor s-a încheiat tragic înainte de a ajunge la destinaţie.

Tatăl tinerei moarte a ridicat la locul tragediei o troiţă în memoria fiicei sale. În zecile de ani scurse de atunci în zonă au avut loc o mulţime de accidente mortale iar drumul a fost „botezat” de localnici „Drumul Crucilor”. Cum şoseaua este dreaptă şi cu vizibilitate maximă, oamenii au început să creadă că sufletul miresei moarte îşi caută în continuu iubitul de care a fost despărţită atât de brutal. Asta şi pentru că în tragediile rutiere îşi pierd viaţa în special bărbaţi. Spre exemplu, numai în perioada 2008-2009 în acel loc au murit 12 bărbaţi tineri, majoritatea necăsătoriţi.

Au fost şi accidente cu supravieţuitori, însă, ca un făcut, cei implicaţi nu îşi amintesc nimic despre ce a dus la producerea lor, ceea ce a întărit în timp ideea existenţei unui blestem al miresei. Cu atât mai mult cu cât, influenţaţi sau nu de legendă, au fost destui cei care au spus că au văzut în dreptul troiţei o nălucă ce seamănă cu o femeie îmbrăcată în rochie albă de mireasă.

Mireasa din Trivale

Multă lume din Piteşti ştie legenda miresei din cartierul Trivale. Unii cred cu tărie în ea, alţii sunt sceptici şi spun că este vorba doar despre o născocire.

Povestea spune că o tânără care urma să se căsătorească s-a sinucis în pădurea de lângă cartier, după ce iubitul ei a fost călcat de maşină chiar în ziua nunţii. Sufletul ei a rămas să hoinărească pe pământ şi şi-a găsit adăpost într-o casă părăsită din pădure.

Mireasa s-a arătat, se spune, unui taximetrist, iar povestea acestuia îţi dă fiori. Potrivit legendei, şoferul ar fi luat într-o zi în maşină o mireasă care i-a cerut să o ducă la o casă din pădure. Pentru că nu avea bani la ea, femeia şi-a scos verigheta de pe deget, a pus-o într-o batistă şi i-a dat-o bărbatului până când avea să îi aducă bani din casă. Şoferul a adormit însă brusc şi când s-a trezit era cu maşina în faţa unui bloc din Trivale. Fără să ştie cum a ajuns acolo, bărbatul a intrat în bloc şi, încercând să afle ce s-a întâmplat, le-a spus oamenilor povestea sa. A aflat că în acel bloc locuise într-adevăr femeia pe care a descris-o, dar că aceasta s-a sinucis în urmă cu 10 ani, când bărbatul cu care urma să se mărite fusese călcat de maşină chiar în ziua nunţii. Bulversat de cele auzite, taximetristul a dat fuga la maşină pentru a căuta verigheta care făcea dovada faptului că mireasa chiar se aflase în maşina lui. A avut însă o surpriză uriaşă: în batistă nu a mai găsit verigheta lucioasă de aur, ci un deget în stare de putrefacţie pe care se afla o verighetă roasă de trecerea timpului.

Mireasa de la Radovan

Zeci de persoane, în special bărbaţi, au murit înecate de-a lungul timpului în Lacul Fântânele, din Radovan (Dolj). Localnicii pun numeroasele tragedii pe seama blestemului unei mirese, despre care legenda spune că în anii ’40 s-a spânzurat în pădurea care înconjoară lacul.

Povestea ei are două variante: una, potrivit căreia tânăra, o moldoveancă nespus de frumoasă ajunsă în Oltenia cu familia, s-ar fi sinucis după ce soţul ei a fost omorât în bătaie chiar în noaptea nunţii; a doua variantă spune că fata şi-a pus capăt zilelor după ce, chiar înaintea nunţii, ar fi fost siluită de un chiabur la care se băgase fată în casă pentru a-şi câştiga existenţa.

De atunci s-au întâmplat numai lucruri necurate în zonă şi nu a trecut un an fără ca cineva să moară înecat în apele lacului Fântânele. Mai mult, printre victimele blestemului s-a numărat chiar şi şeful gărzii de intervenţie a ISU Dolj, care salvase zeci de oameni de la înec, dar a murit când regla presiunea apei în baraj.

Localnicii spun că mireasa bântuie şi pe drumul de lângă pădure, iar oamenii spun că de multe ori a înspăimântat şoferii sau trecătorii, iar cei care au drum prin zonă sunt sfătuiţi să treacă repede, fără să privească în stânga sau în dreapta, şi să încerce să nu bage în seamă niciun sunet sau nălucă. Doar aşa vor scăpa de blestem, iar în caz contrar mireasa îi va duce cu ea în inima pădurii, de unde nu se vor mai întoarce vreodată.


loading...
Partenerii noștri