România paralizată de greve. Sindicaliştii din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială amenință cu proteste și grevă generală

Sindicaliștii din Educației declanșează greva generală de luni, 22 mai. Înainte de greva generală, miercuri va fi grevă de avertisment. Cursurile nu se vor ține timp de două ore, între 11 și 13, dar elevii prezenți la școală vor fi supravegheață. Între timp și alte sindicate amenință cu proteste și grevă generală.

16 mai 2023, 14:27
România paralizată de greve. Sindicaliştii din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială amenință cu proteste și grevă generală

Federaţia Columna, ce reprezintă interesele a peste 20.000 de salariaţi din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, a hotărât, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional, cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni sindicale, inclusiv greva, calendarul acţiunilor de protest urmând să fie stabilit după data de 1 iunie.

Decizia a fost determinată de scăderea veniturilor prin măsurile prevăzute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin modificarea sistemului de acordare a drepturilor salariale, neaplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi schimbarea sistemului de finanţare în Asistenţă Socială, ca urmare a modificărilor care vor fi aduse Legii nr. 292/2011 a Asistenţei Sociale.

„Mii de salariaţi au semnat deja listele de participare la acţiuni sindicale, inclusiv la grevă, acest proces fiind în plină desfăşurare, urmând ca după data de 1 iunie să fie stabilit calendarul concret al acţiunilor sindicale”, se arată în comunicatul sindicaliștilor din Administraţie Publică şi Asistenţă Socială.

Citește și: Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!” (VIDEO)

 

Greva profesorilor din 22 mai. Sindicaliștii din Educației au făcut apel la părinți să-i țină acasă pe copii de luni

”Greva generală care va fi declanşată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinţi să înţeleagă şi recomandăm în acelaşi timp să ţină copiii acasă, pentru sunt foarte multe situaţii în care sută la sută au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari şi este mai înţelept să rămână copiii acasă, decât să vină la şcoală şi să nu aibă cine să stea cu ei. Dar acolo unde sunt colegi care au spus nu (grevei – n.r.) nu au decât să se ocupe de ei. Dar grevă înseamnă încetarea lucrului şi nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, marţi, în conferinţa de presă în care a fost anunţată declanşarea grevei generale.

Citește și: Sindicaliştii din sănătate vor picheta Ministerul Sănătăţii pe 23 mai şi se pregătesc pentru greva generală, în 15 iunie

El a precizat că, potrivit legii, greva se face la locul de muncă, însă ”este bine ca elevii să stea acasă” pentru că profesorii pot sta în cancelarie pe perioada conflictului de muncă. Sindicaliştii au afirmat că acele cadre didactice care vor fi în grevă nu vor fi obligate să asigure supravegherea elevilor.

În ceea ce priveşte greva de avertisment anunţată a se desfăşura miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, sindicaliştii au dat asigurări că elevii vor fi supravegheaţi în clase, însă nu se vor desfăşura, în acest interval orar, activităţi didactice.

”Nu se va desfăşura niciun proces instructiv-educativ, dar copiii vor fi supravegheaţi. Mâine nu îi trimite nimeni acasă. Este o grevă doar de două ore şi atunci în intervalul orar 11-13 îi vor supraveghea, astfel încât să nu fie niciun fel de problemă”, a precizat, la rândul său, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Sindicaliştii au cerut părinţilor înţelegere, explicând că au apelat la această formă de protest ”ca ultimă soluţie” pentru a-i determina pe guvernanţi să nu mai amâne luarea unor decizii vitale pentru sistemul de învăţământ. Liderii de sindicat le-au transmis elevilor că acţiunea de protest nu este una care să îi sperie, că aceasta este îndreptăţită şi că are rolul de a le asigura lor, elevilor, un viitor mai bun în ţară prin asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru educaţie.

Ei au precizat că, dacă nu se vor da examenele naţionale la acest final de an, vina nu va fi a angajaţilor din sistem, ci a guvernanţilor.