Franţa dă o mână de ajutor Ministerului Justiţiei pentru recuperarea prejudiciilor. Pe cine trimite în România

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat vineri, că săptămâna viitoare va veni şeful Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa pentru a oferi sprijin în cadrul procedurilor de înfiinţare a unei instituţii similare în România.

27 feb. 2015, 16:49
Franţa dă o mână de ajutor Ministerului Justiţiei pentru recuperarea prejudiciilor. Pe cine trimite în România

Ministrul Robert Cazanciuc a spus, la bilanţul Curţii de Apel Bucureşti, referitor la problema recuperării prejudiciilor constatate prin deciziile definitive în dosare penale, că s-a trimis un memorandum la Guvern, pentru înfiinţarea unei structuri specializate asemănătoare cu Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa. 

„La finalul anului trecut, a fost trimis un memorandum în Guvern pentru constituirea unei structuri specializate pentru asistenţa pentru magistraţi, de la procesul de indisponibilizare şi până la valorificarea efectivă a produselor infracţiunii”, a declarat Robert Cazanciuc, care a precizat că termenul la care această structură va fi operaţională este sfârşitul lunii martie.

Citeşte şi: Cazanciuc, la bilanţul DNA: „România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice care să le aplice”

Ministtrul român al Justiţiei a adăugat că, săptămâna viitoare, va veni în România expertul francez, în urma discuţiei avute cu ministrul Justiţiei din Franţa.

„Cea mai eficient structură de acest fel se află în Franţa, 30 de oameni lucrează acolo. Şeful acestei structuri va veni la Bucureşti şi va veni pentru o perioadă să ne ajute să facem operaţional această structură”, a precizat ministrul Justiţiei.

Cazanciuc a mai spus că Ministerul Justiţiei are deja, în urma memorandumului de la Guvern, patru oameni de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care lucrează efectiv pentru a face operaţională această structură.

„Este o formă de a finanţa anumite activităţi, este o formă de a descuraja, până la urmă, săvârşirea de noi infracţiuni. Nu este vorba doar de a recupera efectiv, ci este vorba de a descuraja. Pentru că dacă cineva comite o infracţiune, primeşte o pedeapsă şi ştie că după un anume număr de ani, după executarea unei pedepse, se alege cu un beneficiu important, şi s-ar putea întâmpla ca unii să aleagă să rişte”, a adăugat Robert Cazanciuc.

Citeşte şi: IOHANNIS: DNA a funcţionat cu motoarele TURATE în 2014. Situaţia recuperării prejudiciilor, INACCEPTABILĂ

Preşedintele Klaus Iohannis a spus marţi, în discursul susţinut la bilanţul DNA pe 2014, că recuperarea prejudiciilor este „obligatorie, nu opţională pentru autorităţi”. Şeful statului a declarat atunci că situaţia din prezent, cu un grad de recuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor de aproximativ 10 la sută, este „inacceptabilă”.