România primeşte primii bani din PNRR în cel mult două luni. Suma prevăzută în ultimul document semnat de Florin Cîţu

Primii bani din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor ajunge în România în cel mult două luni, în condiţiile în care acordul de finanţare a fost semnat de Florin Cîţu, în calitate de ministru interimar al Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

25 nov. 2021, 20:27
România primeşte primii bani din PNRR în cel mult două luni. Suma prevăzută în ultimul document semnat de Florin Cîţu

Florin Cîţu a semnat joi acordul de finanţare ce va facilita ca primii bani din PNRR să ajungă în România, au precizat surse politice, citate de Mediafax. Este ultimul act semnat de Florin Cîţu în calitate de ministru interimar al Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE).

Prin acordul de finanţare dintre România şi Comisia Europeana pentru PNRR, vor veni primii bani în maximum două luni, fiind vorba despre 1,8 miliarde de euro.

Citeşte şi: Dan Vîlceanu îi da peste nas lui Marcel Ciolacu: „Până în 2023 nu pot fi făcute modificări la PNRR, nici măcar ajustări”

În schimb, europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan, raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă, a anunţat miercuri că România va primi prefinanţarea din PNRR până la sfârşitul anului şi a avertizat că „orice încercare de renegociere a PNRR-ului riscă să ne ducă în situaţia în care pierdem mai mult decât câştigăm”.

Până la sfârşitul anului, România va primi prefinanţarea de 3,8 miliarde de euro – bani din PNRR, care reprezintă 13% din valoarea totală a planului de aproape 30 de miliarde de euro. Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL, a explicat că în prezent la Bruxelles se efectuează documentaţia pentru ca România să primească prefinanţarea din PNRR.

„Comisia Europeană a propus iniţial o prefinanţare de 10%, agreată de şefii de stat şi de guvern, noi în PE am propus creşterea prefinanţării. A fost unul dintre principalele lucruri pentru care eu am luptat în cadrul negocierilor din următorul motiv: când am avut aceste negocieri privind înfiinţarea facilităţii, la finalul anului 2020, devenise clar că această pandemie nu va dispărea imediat şi că în anul 2021 efectele pandemiei asupra economiei se vor simţi încă. Şi atunci am solicitat o creştere a prefinanţării, tocmai pentru a putea injecta mai rapid mai mulţi bani în economie, a susţine economia şi a încuraja procesul de creare de locuri de muncă. Am reuşit să negociem o creştere a prefinanţării la 13%”, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, conform Agerpres.

Citeşte şi: Câţi bani din PNRR va primi România până la sfârşitul anului. Avertismentul lui Siegfried Mureşan pentru PSD privind modificarea planului. „Dacă acest PNRR devine o ţintă mişcătoare, riscăm să nu o atingem”