România, prinsă într-un scandal uriaş. Comisia Europeană anchetează cazul navelor acuzate de practici abuzive contra migranţilor

Comisia Europeană a cerut o reuniune extraordinară a agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor externe ale UE, Frontex, în urma relatărilor despre returnarea de către nave ale misiunii acesteia din Marea Egee a unor ambarcaţiuni cu migranţi care încercau să ajungă în Grecia venind dinspre Turcia.

28 oct. 2020, 18:15
România, prinsă într-un scandal uriaş. Comisia Europeană anchetează cazul navelor acuzate de practici abuzive contra migranţilor

În urma coordonării cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, serviciile mele au cerut, în numele Comisiei, convocarea unei reuniuni extraordinare a consiliului de administraţie al Frontex pe 10 noiembrie pentru a discuta despre presupusele incidente cu returnări din Grecia şi protejarea drepturilor fundamentale”, a scris Ylva Johansson, comisarul european pentru migraţie, pe Twitter.

Conform unor investigaţii jurnalistice, nave ale Frontex au respins de cel puţin şase ori migranţi pe Marea Egee prin aşa-numitele operaţiuni de ”pushback” pentru a împiedica ambarcaţiuni cu migranţi să ajungă pe coastele europene. Săptămânalul german ‘Der Spiegel’ a susţinut pe 23 octombrie că a investigat aceste incidente împreună cu publicaţiile online olandeză Lighthouse Reports şi britanică Bellingcat, precum şi cu televiziunea germană ARD şi cu cea japoneză Asahi.

Citeşte şi Scandal internaţional. Două nave româneşti din misiunea Frontex, acuzate de practici abuzive împotriva imigranţilor VIDEO

Conform unei mărturii, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanță de o barcă cu refugiați, dar a decisă să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenției europene. Incidentul ar fi fost filmat de grănicerii turci și raportat de o navă germană a NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată.

Există și o altă înregistrare video în care se poate identifica nava MAI 1103, ambarcațiune aparținând de asemenea Poliției de Frontieră din România. Potrivit imaginilor, nava blochează o barcă cu solicitanți de azil să ajungă pe malul grecesc.

Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă și le pun intenționat viața în pericol prin manevre periculoase.

Frontex a negat acuzaţiile şi a asigurat că membrii misiunii sale protejează drepturile fundamentale ale migranţilor şi respectă dreptul de nereturnare. Şi guvernul grec a negat categoric acuzaţiile.

Manevrele navelor româneşti: