România, printre ţările din UE cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei

Publicat: Vineri, 16 Iunie 2017 14:44 // Actualizat: Vineri, 16 Iunie 2017 14:50 // Sursa: romaniatv.net

Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 1,4% în zona euro și la 1,6% în Uniunea Europeană, de la 1,9% și, respectiv, 2% în aprilie, iar Irlanda, România, Danemarca și Olanda au înregistrat cele mai reduse rate anuale ale inflației din UE, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,5%), Lituania (3,2%) și Marea Britanie (2,9%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,0%), România (0,5%), Danemarca și Olanda (ambele cu 0,7%). Comparativ cu aprilie 2017, inflația anuală a scăzut în 24 de state (inclusiv România), a crescut în trei țări și a rămas stabilă într-un stat, potrivit Agerpres.

Citeşte şi România are printre cele mai mici preţuri din UE la alimente, utilităţi şi tutun

În cazul zonei euro, în mai cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,19 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,06 puncte procentuale) și pachetele de vacanță (0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor (minus 0,10 puncte procentuale) și articole de îmbrăcăminte (minus 0,06 puncte procentuale).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Danemarca inflaţie inflaţie scăzută Olanda rata inflaţiei Romania ţări europene
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8583
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H