ROMÂNIA riscă să devină raiul traficanţilor de persoane

România riscă să devină raiul traficanţilor de persoane dacă nu face un grup de acţiune în acest domeniu, a declarat, joi, Cristina Guseth, director Freedom House România.
Iulian Tudor
28 iun. 2018, 11:25
ROMÂNIA riscă să devină raiul traficanţilor de persoane

„Dacă România nu-şi va face task force în care să implice segmentele interesate din societate, instituţiile statului şi să adreseze această problemă, dacă te uiţi la noile modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală, noi riscăm să devenim raiul traficanţilor. Acum, pentru ei va fi bine, dar pentru oameni va fi rău şi deja e rău, noi avem 40% pol de sărăcie care, din păcate, e exploatat şi nu sprijinit să-şi depăşească condiţia”, a spus Guseth cu prilejul unei conferinţe.

Ea a menţionat că task force-ul presupune un grup de acţiune care să-şi fixeze obiective comune, să reuşească o strategie care să nu rămână pe hârtie, ci să se aplice în fapt. Guseth a spus că proiectul „Îmbunătăţirea investigării şi recuperării produsului infracţiunii de trafic de persoane” se încheie la sfârşitul lunii iunie şi că a fost derulat de Freedom House România, RISSC (Italia) şi Risk Monitor (Bulgaria), potrivit

„Proiectul şi-a propus să contribuie la recuperarea produsului infracţiunii de trafic de persoane şi în acest proiect am făcut o cercetare în România, Bulgaria şi Italia pe tema aceasta şi am făcut un seminar la care au participat procurori, judecători şi ofiţeri de poliţie despre tehnici de investigaţie financiară care să contribuie la recuperarea produsului infracţiunii. Conceptul de bază este că aceste reţele de crimă organizată nu pot fi destructurate, dacă nu reuşeşti să le iei banii. Ele funcţionează pentru a produce profit, un profit uriaş”, a subliniat Guseth.

Ea a menţionat că în cadrul acestui proiect, care se derulează din octombrie 2016, a fost dezvoltată o aplicaţie Open Data.

Guseth a explicat că aplicaţia pune împreună bazele de date ce pot fi consultate pe surse deschise, în ideea urmăririi banilor, ca atare investigatorii vor fi ajutaţi să identifice fluxul de bani, astfel încât să poată recupera ceea ce rezultă din infracţiune, precum şi bunurile cu care se fac infracţiuni.

Silvia Tăbuşcă, coordonator al Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Judiciară, a declarat că România este singurul stat al Uniunii Europene care nu are o strategie naţională pentru combaterea criminalităţii organizate.

„România are reţele transnaţionale de criminalitate organizată foarte dezvoltate, România spală bani din criminalitate organizată (…). Structurile statului nu sunt foarte eficiente în combaterea fenomenului criminalităţii organizate (…). România devine un paradis în acest domeniu”, a spus Tăbuşcă.

Judecătorul Camelia Bogdan a amintit principalele modalităţi de recuperare a produsului infracţiunii în România.

„Când vorbesc de recuperarea produsului infracţiunii, am în vedere atât clasica confiscare, pe care noi o avem în Codul penal, dar şi celelalte modalităţi de recuperare a prejudiciului – fie că este exercitată o acţiune civilă în cadrul procesului penal, fie că vorbim de o confiscare fără condamnare, posibilă, de asemenea, conform Codului de procedură penală. Şi cam acestea ar fi principalele modalităţi de recuperare a produsului infracţiunii pe care noi le avem în România. Avem şi e posibilă confiscare penală, clasică (…) avem prevăzută şi confiscarea extinsă”, a arătat Camelia Bogdan.

Ea e de părere că nu ar mai trebui acceptată explicaţia că infractorul nu are nimic pe numele său.”Când vorbim de indisponibilizarea produsului infracţiunii, nu există această reprezentare din partea procurorilor privind obligativitatea luării unui sechestru. Există această explicaţie pe care nu ar trebui să o mai acceptăm că infractorul nu are nimic pe numele lui şi se opreşte aici investigaţia, nu mai există obligativitatea luării unui sechestru în procesul penal”, a susţinut Camelia Bogdan. În practică, a adăugat ea, sunt puţine situaţii în care se aplică confiscarea de la terţi sau confiscarea extinsă.

„În faza de judecată, o altă barieră care ne împiedică să fim eficienţi derivă din împrejurarea că în Codul nostru penal, confiscarea, deşi e reglementată ca măsură de siguranţă, totuşi legiuitorul consideră că ar trebui să nu se aplice retroactiv”, a afirmat Camelia Bogdan.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Perspectivă sumbră pentru România. Cum arată primul pachet de tăieri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua față a înșelăciunii: cum sunt măcelăriți micii antreprenori de AI-ul escrocilor