România să-şi plătească medicii, îndeamnă un expat român din SUA

Publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2014 10:33 // Actualizat: Miercuri, 22 Ianuarie 2014 10:35 // Sursa: romaniatv.net

Un expat român, doctorul Cornel Bran, profesor asistent la Facultatea de Relaţii Internaţionale de la Universitatea Boston, îndeamnă România să-şi plătească mai bine medicii, în contextul "exodului creierelor" în străinătate.

Foto: expresspress.ro

"Argumentul că ţara nu îşi poate permite acest lucru este fals", arată Bran, într-o scrisoare publicată de Financial Times, adăugând că "dacă Guvernul poate deveni la fel de bun în colectarea taxelor ca Slovenia, nu ca Danemarca, salariile în sectorul sănătăţii ar putea fi mărite semnificativ", subliniind că elita românească este cea care este necesar să decidă că vrea un "sistem public de sănătate decent, care să-i facă pe medici să simtă că vocaţia lor este respectată, iar carierele le evoluează în mod predictibil", scrie Mediafax.

El denunţă "transformarea sistemului într-o trambulină subvenţionată pentru emigrarea înalt calificată sau către locuri de muncă în spitale locale bogate nu reprezintă o consecinţă inevitabilă a faptului că (ţara) este o economie europeană periferică", subliniind că aceasta este "o opţiune politică pe care Guvernul României şi consilierii săi internaţionali nu şi-o pot permite".

Citeşte şi Cei mai mulţi medici străini din Germania sunt ROMÂNI

"Migrarea în masă a medicilor nu este cauzată doar de salariile mici", mai scrie Bran, apreciind că este vorba, de asemenea, despre "ameninţarea existenţei-însăşi a sistemului ca rezultat al unor reforme structurale greşite".

În opinia sa, o "ideologie antisistem extinsă, alături de un nivel demoralizator al salariilor în sectorul public, a eviscerat capacitatea Guvernului de a exercita controlul asupra clinicilor şi spitalelor publice", rezultatul fiind "nepotismul la angajare, plăţi informale, un management şi mai prost şi prăbuşirea standardelor de bază".

Profesorul se referă şi la descentralizarea sistemului sănătăţii iniţiată de Banca Mondială, care "agravează problema", în opinia sa. "Reforma a creat o nouă realitate, în care municipalităţi împovărate nu au fost în măsură să plătească factura spitalelor" care le-au fost transferate. El apreciază totodată că o propunere privind o nouă reformă va înrăutăţi lucrurile, permiţând politicienilor locali să direcţioneze fonduri alocate sănătăţii unor spitale private.

La începutul scrisorii, Bran apreciază modul "echilibrat şi nuanţat" în care FT a acoperit dezbaterea din Marea Britanie cu privire la migrarea românilor, dar şi un articol în care prestigioasa publicaţie analiza, luna aceasta, modul în care exodul inteligenţei afectează sectorul sănătăţii româneşti.

Citeşte şi Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H