România se alătură statelor europene şi expulzează 10 diplomaţi ruşi, pe care îi declară „personae non gratae”

Peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE în ultimele 28 de ore, pe fondul indignării internaționale din cauza crimelor din orașul Bucea, iar marţi România s-a alăturat demersului.

05 apr. 2022, 18:55
România se alătură statelor europene şi expulzează 10 diplomaţi ruşi, pe care îi declară „personae non gratae”

Ministerul Afacerilor Externe anunţă marţi, 5 aprilie, că a luat decizia de a expulza 10 persoane care lucrează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, precizând că printre acestea nu se află şi ambasadorul Valery Kuzmin.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.”, se arată în Comunicatul MAE.

Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj. Și Italia a anunțat marți expulzarea a 30 de diplomați ruși. Totodată, Ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a declarat că 25 de diplomați ruși și personalul ambasadei vor fi expulzați ca răspuns la presupusele crime de război comise de armata rusă în Ucraina, transmite Digi24.

Citeşte şi: S-a aflat planul secret al lui Vladimir Putin. Orele următoare sunt cruciale pentru războiul din Ucraina

„Am descoperit că cei 15 erau agenți de informații ruși care desfășurau acțiuni de spionaj pe teritoriul danez”, a declarat jurnaliștilor ministrul danez de externe Jeppe Kofod.

Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de securitate, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio marți dimineață. El a adăugat că ambasadorul Federației Ruse în Italia, Serghei Razov a fost informat despre această decizie.

Di Maio a precizat că această măsură a fost necesară din motive legate de securitatea națională, în contextul actualei situații de criză, rezultată din agresiunea Rusiei în Ucraina.

Suedia a anunțat, de asemenea, că va expulza trei diplomați ruși care au efectuat „operațiuni ilegale” în țară.

Din februarie, de când a început războiul în Ucraina, țările occidentale au expulzat peste 250 de diplomați ruși.

Franța a anunțat în această dimineață expulzarea a 35 de persoane, după ce luni seară Germania trimitea la rândul ei înapoi la Moscova 40 de diplomați ruși, din cauza masacrului din Bucea.

Diplomatul cu cel mai înalt rang expulzat până acum este ambasadorul rus la Vilnius.

Anterior, Bulgaria îl expulzase pe primul secretar al ambasadei de la Sofia, acuzat că este implicat în acțiuni de spionaj.

Citeşte şi: Zelenski, discurs la ONU: „Au fost comise cele mai teribile crime de razboi din toate timpurile”