România se pregăteşte de război. MApN cumpără rachete antiaeriene portabile în valoare de peste 670 de milioane de euro

Armata Română achiziționează sisteme moderne de rachete antiaeriene portabile similare celor cu ajutorul cărora ucrainenii decimează flotele de aeronave de luptă rusești.

30 aug. 2022, 09:05
România se pregăteşte de război. MApN cumpără rachete antiaeriene portabile în valoare de peste 670 de milioane de euro

Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în desfășurare o procedură de achiziționare de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabile (MANPAD).

Documentele postate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că licitația MApN are o valoare maximă estimată de 677.298.000 de euro fără TVA.

România se pregăteşte de război. MApN anunţă stagiu militar gratuit pentru tinerii în vârstă de până la 35 de ani

Armata Română va achiziționa 231 sisteme de rachete antiaeriene destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale, dar și o serie de echipamente auxiliare, scrie adevarul.ro.

Este vorba de 87 sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte, 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 seturi materiale didactice, 1 simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2 și 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată.

Din punct de vedere tehnic, licitația MApN va putea fi adjudecată în baza celui mai bun raport calitate-preț.

Românii din diaspora, obligați să se întoarcă în țară, în caz de război. Proiect controversat la MApN
70% vor conta performanțele tehnice ale sistemelor
Din punct de vedere tehnic, licitația MApN va putea fi adjudecată în baza celui mai bun raport calitate-preț în baza unui algoritm bine pus la punct. Astfel, 70% vor conta performanțele tehnice ale sistemelor, adică 15% pentru distanța maximă la care țintele pot fi combătute (m), 15% pentru înălțimea maximă la care țintele pot fi combătute (m), 15% pentru viteza maximă a țintelor ce pot fi combătute („ținta se duce”) (m/s), 15% pentru durata inițială de viață în serviciu a rachetei antiaeriene (ani), 15% pentru probabilitatea de lovire a țintei cu o singură rachetă, 15% pentru numărul de sisteme livrate în primele 12 luni de la semnarea contractului și 10% pentru posibilitatea realizării mentenanței de nivel complex în România.