România SE TOPEŞTE. Cum trebuie să îşi protejeze angajatorii ANGAJAŢII pe timp de CANICULĂ

Luni este a doua zi cu temperaturi destul de ridicate, iar în unele localităţi din partea de sud-est a ţării va fi chiar mai cald decât duminică. Canicula pune stăpânire pe România în următoarele zile. Dacă temperatura aerului depăşeşte 37 de grade Celsius timp de două zile consecutiv, angajatorii impreună cu sindicatele sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot hotări intreruperea lucrului.

04 aug. 2014, 12:32
România SE TOPEŞTE. Cum trebuie să îşi protejeze angajatorii ANGAJAŢII pe timp de CANICULĂ

Canicula a pus stăpânire pe România. Luni, 4 august, a fost înregistrată cea mai călduroasă dimineaţă a anului, informează România TV. În jurul orei 8.00 pe litoral s-au înregistrat 27 de grade Celsius.

Angajatorii sunt obligaţi, în perioadele cu temperaturi extreme, să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Angajatorii care nu pot asigura condiţii propice angajaţilor pot reduce programul de muncă.

„Angajatorii sunt obligaţi prin lege la reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, precum şi asigurarea de duşuri”, informează Inspecţia Muncii.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor pot stabili alte măsuri cum ar fi reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru. De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic,
  • urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute,
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate,
  • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

INTRERUPEREA LUCRULUI. Daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar angajatorul nu poate asigura conditiile de mai sus angajatilor sai, se vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii aleşi ai salariatilor, dupa caz, alte masuri, mult mai drastice şi anume: reducerea duratei, zilei de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pâna la ora 11:00 şi dupa ora 17:00, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

La aplicarea acestor masuri angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii aleşi ai salariatilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducatorii institutiilor finantate din fonduri extrabugetare, dupa caz, vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat şi modalitatile de plata. Acestea pot fi fie prin recuperarea in urmatoarele şase luni a timpului in care activitatea s-a redus ori s-a oprit cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior, fie fara recuperarea timpului de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.

Angajatorii care nu respectă legea riscă sancţiuni de la 1.500 la 2.500 lei.

PROGNOZA METEO. Meteorologii avertizează că deşi vremea va fi caniculară, ploile torenţiale, dar de scurtă durată, vor răcori atmosfera, conform prognozei meteo pentru perioada 4-17 august.

Vezi: PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Vreme tropicală în ţară