ROMÂNIA şi încă cinci ţări europene se opun obiectivelor CE privind SCHIMBĂRILE CLIMATICE

Publicat: Joi, 02 Octombrie 2014 16:56 // Actualizat: Joi, 02 Octombrie 2014 16:56 // Sursa: romaniatv.net

Şase ţări central şi est-europene (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria şi România) şi-au declarat opoziţia faţă de ţintele propuse pentru 2030 în domeniul schimbărilor climatice, cu numai trei săptămâni înaintea unui Consiliu European în care va fi discutat acest subiect.

Şase ţări central şi est-europene, inclusiv România, se opun ţintelor propuse de CE privind schimbările climatice

În cadrul eforturilor de limitare a încălzirii globale cu 2 grade Celsius, Comisia Europeană a propus în ianuarie acest an mai multe obiective pentru 2030. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui reduse cu 40%, cota de energii regenerabile să reprezinte 27% din totalul de energie consumată, iar eficienţa energetică să sporească cu 30% până în 2030.

Citeşte şi Efectele schimbărilor climatice: Ce anunţă cercetătorii

În martie şi iunie, liderii statelor membre UE nu au reuşit să ajungă la un acord asupra propunerii executivului comunitar, dar ei speră să ajungă la un consens la summitul din 23 şi 24 octombrie, de la Bruxelles.

Totuşi, miniştrii mediului din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria şi România şi-au afirmat opoziţia faţă de ţintele propuse de Comisie. Ele cer un cadru care să ''reflecte diferitele nevoi şi circumstanţe regionale''. Mixul energetic diferă semnificativ între statele membre, iar atingerea obiectivelor propuse de CE ar fi mai facilă pentru unele ţări membre decât pentru altele.

Citeşte şi Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut cu 6% în 2010, un nivel record

Proporţia de energie regenerabilă în mixul energetic a fost de 14,1% în anul 2012, potrivit Eurostat, dar această medie ascunde diferenţele regionale. Ungaria, Slovacia, Polonia şi Republica Cehă se situează sub această medie, cu cote cuprinse între 9,6% şi 11,2%.

Cele mai multe dintre cele şase state menţionate se bazează pe termocentrale pe cărbuni, ce reprezintă surse care emit cel mai mult dioxid de carbon.

Problema care se pune este care obiective vor fi obligatorii pentru întreaga UE şi care pentru fiecare stat membru în parte. Un grup de 13 ţări membre, majoritatea vest şi nord-europene (aşa-numitul Green Growth Group) se pronunţă pentru o ţintă obligatorie de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru toate statele Uniunii Europene.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 oct 17:27
...faţă de ţintele propuse pentru 2030 în domeniul schimbărilor climatice, cu numai trei săptămâni …read more ...
02 oct 17:26
...opoziţia faţă de ţintele propuse pentru 2030 în domeniul schimbărilor climatice, cu numai trei săptămâni Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8747
RON
30 Oct
noapte 10 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H