România susţine sancţiunile UE de renunţare la importurile de petrol rusesc. Klaus Iohannis: „Ne-am pregătit pentru acest lucru. Guvernul lucrează la soluții”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, România susţine propunerea Comisiei Europene de renunţare la importurile de petrol rus, în contextul războiului din Ucraina.

04 mai 2022, 14:03
România susţine sancţiunile UE de renunţare la importurile de petrol rusesc. Klaus Iohannis: „Ne-am pregătit pentru acest lucru. Guvernul lucrează la soluții”

Klaus Iohannis l-a primit pe preşedintele german Frank-Walter Steinmeier la Palatul Cotroceni, prilej cu care a vorbit despre motivele pentru care România susţine sancţiunile UE de renunţare la importurile de petrol rusesc.

„Propunerea făcută de Comisie una pe care o sprijinim. Prevede un aşa numit phase out, o renunțare graduală la importul de petrol rusesc. Tematica nu este nouă. Despre renunțarea la importurile de petrol și gaz rusesc se discută de multă vreme și noi ne-am pregătit pentru acest lucru. Guvernul lucrează la soluții care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil. Avem variante. România va fi pregătită și va face față dacă în final se va această decizie”, a declarat Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis şi preşedintele Germaniei cer noi sancţiuni împotriva Rusiei: „Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia”

La rândul său, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a explicat că autorităţile de la Berlin iau măsuri în vederea dependenţei de resursele importate din Rusia.

„O mare parte a resurselor de energie, economia germană le-a luat în trecut din Rusia. Cotele se restrâng vizibil şi în prezent dacă(..) există o dependenţă aproximativ 15% faţă de dependenţă faţă de Rusia. Este o cifră care s-a redus drastic.

Comisia Europeană negociază şi un embargo al petrolului. Nu ştiu exact care sunt propunerile care prevăd termene diferite de trecere pentru statele care încă depind de petrolul rusesc. Cred că se va ajunge ca al şaselea pachet de sancţiuni să se concretizeze zilele următoare”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să interzică importurile de petrol rusesc în următoarele șase luni și toate produsele petroliere rafinate până la sfârșitul anului, a declarat miercuri dimineață președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, în timp ce a prezentat noul pachet de măsuri al blocului împotriva Rusiei.

Interdicția asupra țițeiului și alte măsuri vor fi prezentate în detaliu ambasadorilor din UE miercuri și se așteaptă ca acestea să fie adoptate până la sfârșitul săptămânii.

„Să fim clari, nu va fi ușor”, a declarat Ursula von der Leyen în fața deputaților europeni la sesiunea plenară a Parlamentului de la Strasbourg, Franța. „Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar pur și simplu trebuie să lucrăm la asta”.

Citeşte şi: E oficial! UE interzice importul de petrol din Rusia. Ţările care vor avea derogări. Avertismentul lui Ursula von der Leyen: „Nu va fi uşor”