România, tărâmul făgăduinţei pentru asistaţii social. Judeţul în care peste 65% din locuitori trăiesc din ajutorul de la stat: „Nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură”

Munca nu este brăţară de aur pentru toţi românii. O dovedeşte procentul mare de asistaţi social. În octombrie 2022, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială anunţa 155.596 de persoane care beneficiau de ajutor social din partea statului român.

23 feb. 2023, 16:56
România, tărâmul făgăduinţei pentru asistaţii social. Judeţul în care peste 65% din locuitori trăiesc din ajutorul de la stat: „Nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură”

Regiunea cu cei mai mulţi asistaţi social este Moldova, judeţul Botoşani aflându-se pe primul loc în topul judeţelor ai căror locuitori nu se omoară cu munca. Aici, peste 65% din populație nu are serviciu și este întreținută într-o formă sau alta de statul român, potrivit botosaneanul.ro.

La ultimul recensământ, Botoşaniul număra aproximativ 360.000 de locuitori, mai puţin de jumătate dintre ei fiind apţi de muncă. Mai exact, 107.000 botoşăneni. Dintre cei apţi de muncă, peste 40.000, conform statisticilor oficiale, nu au un loc de muncă. Aceştia nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj și nici nu urmează cursuri de calificare.

Peste 65% din botoşăneni sunt asistaţi social

Autorităţile locale au încercat să-i ajute şi altfel decât prin a le acorda ajutoare sociale. Mai exact, în unele comune precum Dângeni sau Hilișeu Horia s-au organizate burse ale locurilor de muncă, dar puţini localnici au fost interesaţi, potrivit adevarul.ro.

Mulţi dintre cei care refuză să muncească se descurcă cu ajutorul social, considerând că salariile sunt mult prea mici şi nu merită efortul.

Citeste si Oraşul din România unde se trăieşte numai din ajutoare sociale, cu un venit lunar de 140 de lei: „Intrai în subteran și nu știai dacă mai ieși afară. Gazele din mină te pot zăpăci de cap”

Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură. Aici mai găsesc eu ceva”, spune un sătean dintr-o localitate, scrie sursa citată.

Oamenii mai în vârstă sunt revoltați de indolenţa asistaţilor sociali de la ei din judeţ.

Țigara și băutura îs la putere. Dacă pleci la muncă nu mai poți da pe la crâșmă. Aici mai dă o casă, mai bagă un rachiu”, spune cu amărăciune un pensionar.

Citeste si VIDEO: Atac cu toporul într-o primărie din România, în plină zi

De menţionat că, în ianuarie 2023, ajutorul social a fost cuprins între 199,08 lei şi 353,57 lei.