România va avea medicamente inovative pentru tratarea bolnavilor de COVID. Alexandru Rafila: „Am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat că a fost încheiat contractul pentru livrarea Molnupiravir care poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut şi simptomatici la COVID-19.

26 ian. 2022, 14:36
România va avea medicamente inovative pentru tratarea bolnavilor de COVID. Alexandru Rafila: „Am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii”

Astfel, România va avea medicamente inovative pentru tratarea bolnavilor de COVID.

„Lucrul pe care vi-l anunţ acum în premieră este că am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative –Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro.

România va avea medicamente inovative pentru tratarea bolnavilor de COVID. Ce este Molnupiravir

Medicamentul cu administrare orală molnupiravir reduce la jumate riscul de a dezvolta o formă gravă la pacienții infectați cu Sars-Cov-2, arată studiile.

Citeşte şi: Medicamentul care reduce cu 50% riscul de spitalizare sau deces pentru pacienții Covid, disponibil „cât mai curând posibil”

În schimb, pe 23 decembrie 2021, Ministerul Sănătăţii anunţa că, „la mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România”.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 26 ianuarie. RECORD de infectări în România. Peste 34.000 de cazuri COVID-19 şi aproape 100 de morţi în 24 de ore

„În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, avertisment în ziua cu peste 34.000 de noi cazuri de COVID-19. „Acest număr e preocupant. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate”