România va găzdui Adunarea Parlamentară a statelor din Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est

România va găzdui în prima parte a anului 2014 prima reuniune a Adunării Parlamentare a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). Decizia a fost luată în urma negocierilor purtate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în cadrul Conferinţei anuale a Preşedinţilor de Parlamente din cadrul SEECP, care a avut loc la Ohrid, în Republica Macedonia, în perioada 26-28 mai.

28 mai 2013, 10:35
România va găzdui Adunarea Parlamentară a statelor din Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est

Evenimentul va avea loc în contextul preluării de către  Parlamentul României a Preşedinţiei în Exerciţiu pentru dimensiunea parlamentară a SEECP, în perioada iunie 2013-iunie 2014.

„Organizarea la Bucureşti a primei reuniuni a Adunării Parlamentare a SEECP reprezintă un eveniment major atât pentru România, cât şi pentru celelalte state din Europa de Sud-Est. Este un succes al diplomaţiei parlamentare române, care va facilita procesul de instituţionalizare a dimensiunii parlamentare a SEECP, în concordanţă cu voinţa politică exprimată de către statele membre”, a declarat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că deţinerea PiE a SEECP şi organizarea primei Adunări Parlamentare a SEECP reprezintă o recunoaştere a rolului pe care România şi l-a asumat pe plan regional.

„Obiectivul nostru pentru această perioadă va fi ca între Parlamentul României şi parlamentele celorlalte state din regiune să existe un dialog şi un nivel de cooperare care să contribuie atât la accelerarea procesului de integrare europeană  şi euro-atlantică a ţărilor din Europa de Sud-Est, cât şi la dezvoltarea economică şi socială în regiune”, a spus Valeriu Zgonea.

De asemenea, în cadrul lucrărilor Conferinţei a fost adoptat un set de documente care stabileşte priorităţile SEECP pentru perioada următoare şi o declaraţia finală semnată de către toţi preşedinţii de Parlamente din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est.

Din delegaţia condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor a făcut parte şi doamna deputat Gabriela Podaşcă (PSD), reprezentanta instituţiei în Grupul de lucru privind instituţionalizarea dimensiunii parlamentare a SEECP, vicepreşedinte a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, înfiinţată în 1996 la iniţiativa Bulgariei. Procesul a fost conceput ca expresie a solidarităţii dintre statele din zonă, iar elementul definitoriu este reprezentat de faptul că SEECP este singurul forum din sud-estul Europei provenit şi gestionat de statele din regiune. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia (ţări fondatoare), Bosnia şi Herţegovina (2001), Croaţia (2004), Republica Moldova (2006), Muntenegru (2007) şi Slovenia (2010).

Coordonarea activităţilor SEECP este asigurată de către Preşedinţia în Exerciţiu (PiE), deţinută prin rotaţie de către statele participante, pe o durată de un an. Troica este mecanismul care asigură continuitatea între preşedinţiile SEECP şi este formată din fosta, actuala şi viitoarea preşedinţie a Procesului. În prezent, Troica este formată din: Macedonia ca PiE (iunie 2012-iunie 2013), Serbia ca fostă PiE (iunie 2011-iunie 2012) şi România ca viitoare PiE (iunie 2013-iunie 2014).