România va produce un tratament anti-cancer la reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă

Reactorul 2 de la centrala nucleară Cernavodă va produce un izotop împotriva cancerului. Prodcuția în masă va fi lansată în viitorul apropiat.
Alina Costache
15 oct. 2024, 14:51
România va produce un tratament anti-cancer la reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă
Reactorul 2 de la Cernavodă va produce un izotop împotriva cancerului

Nuclearelectrica și Framatome vor produce un izotop medical folosit împotriva cancerului la Centrala Nucleară Cernavodă din România. Izotopul numit Lutețiu-177 este utilizat petnru mai multe tratamente vitale împotriva cancerului.

Cele două companii vor începe implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de iradiere la reactorul 2 al centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă. Lansarea serviciului comercial de iradiere la scară largă pentru izotopoi medicali este prevăzută pentru anul 2028.

„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producția de energie, ci și sănătatea publică. Producția de Lutețiu-177 marchează o etapă importantă pentru România și pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susținerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creșterea nivelului de bunăstare. Acest proiect evidențiază contribuțiile multiple pe care le poate aduce energia nucleară – generarea de energie curată și producția de izotopi medicali”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Citește și: Caz de meningită meningococică, confirmt într-o şcoală din Ilfov. Medic: ”1 doză de vaccin meningococic = 6 pachete de ţigări sau o sesiune de unghii semipermanente cu brizbrizuri”

Studiul de fezabilitate a fost inițiat în noiembrie anul trecut, pe baza tehnologiei de producție de izotopi a Framatome. Studiul a evaluat daăc infrastructura centralei nucleare de la Cernavodă ar putea fi folosită pentru a converti ținte în izotopi medicali, pe lângă producția actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon.

Studiul a arătat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piață necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de lutețiu.

„Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica și că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacități suplimentare la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scară largă, fiabile și diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului. Cererea de tratamente de ultimă generație pentru cancer, accesibile masiv la nivel mondial, crește rapid. Industria nucleară este pregătită să își joace rolul în consolidarea lanțului de aprovizionare cu radioizotopi salvatori de vieți în Europa și în întreaga lume”, a declarat François Gauché, VP Framatome Healthcare.

Citește și: Pacienți torturați cu electroșocuri la Spitalul de Psihiatrie Ștei. Nereguli grave găsite de autorități

Proiectul vizează, totodată, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce privește producția și furnizarea de produse radiofarmaceutice.

Lu-177 esre un radioizotop emițător beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintește celulele canceroase, folosit în tratamentul cancerului, de prostată și în alte dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsându-le pe cele sănătoase neafectate.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”