România va trebui să-şi scadă consumul de gaze, la cererea UE. Solicitarea riscă să devină obligatorie, document exploziv al Comisiei Europene

Uniunea Europeană va stabili pentru toate cele 27 de state membre obiective voluntare de reducere a combustibilului, care pot deveni obligatorii dacă criza energetică se agravează, scrie Financial Times.

18 iul. 2022, 22:43
România va trebui să-şi scadă consumul de gaze, la cererea UE. Solicitarea riscă să devină obligatorie, document exploziv al Comisiei Europene

Bruxelles-ul se pregătește să le ceară membrilor UE să reducă „imediat” consumul de gaze, avertizând că, fără o precauţie sporită, Europa riscă să rămână fără combustibil în această iarnă, deoarece Rusia restricționează livrările.

Comisia Europeană le va oferi săptămâna viitoare membrilor ținte voluntare de reducere a gazelor, potrivit unui proiect de document văzut de Financial Times, care avertizează că obiectivele vor deveni obligatorii în cazul unei întreruperi grave a aprovizionării. „Dacă acţionăm acum împreună, perturbările vor fi mai reduse şi mai puţin costisitoare, facilitând solidaritatea şi evitând necesitatea unor acţiuni neplanificate şi necoordonate mai târziu, în situaţia unei potenţiale situaţii de criză generată de reducerea rezervelor„, se arată în documentul Comisiei Europene.

Decizia vine într-un moment în care Agenţia Internaţională a Energiei tocmai a avertizat că eforturile UE de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural nu mai sunt suficiente, existând riscul de a se ajunge la raţionalizare dacă nu este restricţionată cererea pentru a facilita acumularea de rezerve suficiente pentru iarnă.

Citeşte şi Bloomberg prevede prăbuşirea UE, în cazul admiterii Ucrainei. „Guvernanţa Uniunii a devenit din ce în ce mai complexă şi greoaie”

În ultima lună Rusia a redus în ultima lună volumul de gaz prin conducta principală spre Germania, iar Agenţia Internaţională a Energiei nu exclude posibilitatea unor reduceri suplimentare. Fatih Birol, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, afirmă că Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unei „alerte roşii”, astfel că sunt necesare „reduceri suplimentare semnificative pentru a pregăti Europa pentru iarna grea care urmează„.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a semnat luni un acord de aprovizionare cu Azerbaidjan, care va crește livrările către Europa cu 48% în acest an și își propune să le dubleze până în 2025, deși importurile azere reprezintă doar o parte din totalul UE.

Citeşte şi Gazprom a declarat „forţă majoră” în livrările de gaze către Europa. Va sista furnizarea către cel puţin un client important