România va trimite 220 de militari în Afganistan

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că armata română va trimite 220 de militari în Afganistan în cadrul misiunii NATO "Resolute Support". Dintre aceştia, 200 vor fi instructori pentru forţele militare afgane şi 20 de militari vor asigura servicii de la poliţie militară.

05 sept. 2014, 18:54
România va trimite 220 de militari în Afganistan

Pe lângă cei 220 de militari, există posibilitatea dislocării în Afganistan şi a altor efective. „Între timp am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi, Kandahar şi Kabul (…) Asta ar însemna să dislocăm în Afganistan un efectiv de 400 de militari„, a spus şeful statului.

O decizie clară urmează să fie luată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, dar preşedintele Băsescu a arătat că s-ar impune ca România să asigure paza a cel puţin unul dintre cele două aeroporturi, în condiţiile în care aliaţii din NATO s-au angajat să asigure securitatea militară a României cu tehnică militară mult mai avansată

Atât timp cât mii de militari ai organizaţiei se vor roti pe teritoriul României având o tehnică de luptă mult superioară, la rându-i România poate să aibă o abordare pozitivă nu faţă de toată solicitarea, dar măcar faţă de unul dintre cele două aeroporturi„, a motivat Băsescu.