România trimite o nouă echipă RO-USAR de căutare-salvare în Turcia. Echipele actuale au reușit să salveze mai mulți oameni prinși sub dărâmături după cutremure VIDEO

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

08 feb. 2023, 09:18
România trimite o nouă echipă RO-USAR de căutare-salvare în Turcia. Echipele actuale au reușit să salveze mai mulți oameni prinși sub dărâmături după cutremure VIDEO

România va trimite o nouă echipă RO-USAR de căutare-salvare în Turcia. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nou adoptată prevede următoarele:

  • Suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
  • Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.
  • Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Citește și: Majoritatea câinilor salvatori trimişi de IGSU în Turcia sunt salvaţi de pe stradă: „L-am găsit într-o cutie în faţa unui service, a fost singurul supravieţuitor”

Guvernul menţionează că alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

HCNSU nr din 08 08 2022

HCNSU a fost adoptată luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure, şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă, mai precis nevoia de echipe de căutare-salvare în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor care au devastat Turcia.

 

Echipa RO-USAR trimisă deja în Turcia acţionează miercuri dimineaţa pentru scoaterea de sub dărâmături a unui tânăr de 16 ani, în partea de nord-vest a oraşului Antakya.

„Pe parcusul nopţii, echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenţie în partea de nord-vest a oraşului Antakya, iar în urma acţiunilor de căutare desfăşurate a fost identificată o persoană de sex masculin, de aproximativ 40 de ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton. Victima a fost recuperată în viaţă, în jurul orei 5,45 (ora locală). În această locaţie au mai fost identificate, până în prezent, încă două persoane decedate”, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

 

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeași zonă, pentru extragerea unei persoane de sex masculin, de aproximativ 16 ani, prinsă sub elemente de construcție prăbușite. Membrii echipajului execută manevre pentru realizarea unui culoar de pătrundere către victimă. Din informațiile primite, în această locație ar fi cel puțin 2 persoane decedate.