Românii ar putea avea încă două zile libere, la începutul anului viiitor

Românii ar putea să primească încă două zile libere începând din anul 2023. Este vorba despre zilele de Sfântul Ion și de Bobotează, respectiv 6 și 7 ianuarie, care ar putea deveni zile libere.

08 nov. 2022, 20:53
Românii ar putea avea încă două zile libere, la începutul anului viiitor

Propunerea a fost înaintată astăzi de către social-democraților, în ședința Comisiei de muncă. Votul nu a fost dat încă, deoarece este nevoie ca Guvernul să își exprime punctul de vedere.

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie s-a arătat nemulțumit de această inițiativă a Partidului Social Democrat și spune că românii au deja suficiente zile libere, iar acest demers nu reprezintă o prioritate.

„Am fost săptămâna aceasta și în care s-a încheiat și în București, și în Timișoara, și în Târgoviște, Dâmbovița și în Brașov. Stăm de vorbă cu oamenii și întrebăm care sunt cele mai mari priorități ale lor. Să știți că nu a existat o voce care să spună cea mai mare durere a noastră este astăzi că nu avem suficiente zile libere”, a explicat acesta, într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

La finalul lunii noiembrie, românii  vor avea două zile libere. Este vorba de zilele de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei  şi 1 decembrie, când este celebrată Ziua Naţională a României.

Citiți și: Când are loc următoarea vacanţă a elevilor. Noi zile libere pentru elevi şi profesori în noiembrie şi decembrie

Totodată, elevii  vor avea cinci zile în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie.  Mai exact,  guvernanții au hotătât ca  ziua de 2 decembrie, care pică într-o vineri, să fie declarată şi ea zi liberă pentru a crea o punte cu weekend-ul 3 – 4 decembrie 2022. Astfel, elevii şi profesorii vor avea o minivacanţă de cinci zile.

Ziua liberă de 2 decembrie 2022 va trebui recuperată de către elevi, până la sfârșitul anului, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

Românii au liber în aceste zile, cu excepția anumitor categorii, conform Codului Muncii.

Cei care nu vor avea liber sunt angajații care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și cei care lucrează în industrii, unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Aceștia vor fi însă compensați cu timp liber acordat de către angajator în următoarele 30 de zile.

Citiți și: Zile libere în cursul săptămânii, pentru sărbătorile care cad în weekend