Românii ar putea face o a treia doză de vaccin anti-COVID pentru noile tulpini. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a anunţat că firmele care au dezvoltat vaccinurile anti-COVID-19 evaluează adaptarea acestora la noile tulpini. Preşedintele CNCAV a precizat că în cazul în care va exista o o prevalenţă crescută a acestor cazuri, "este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat".

28 mart. 2021, 15:15
Românii ar putea face o a treia doză de vaccin anti-COVID pentru noile tulpini. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiţă a explicat dacă va fi cazul ca românilor să le fie administrată o a treia doză de vaccin anti-COVID pentru noile tulpini. Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că în prezent producătorii serurilor anti-COVID evaluează cum se adaptează la noile tulpini.

„Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat preşedintele CNCAV, la Antena 3, conform News.ro.

Românii ar putea face o a treia doză de vaccin anti-COVID pentru noile tulpini. Poţi lua coronavirus după vaccinare?

Colonelul Valeriu Gheorghiţă a declarat că este posibil să existe infectări cu noul coronavirus şi după vaccinare pentru că serurile nu au o eficacitate de 100%.

„Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală.

Practic, sunt persoane reactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă, conform sursei citate.

Citeşte şi: Se schimbă regulile de înmormântare în cazul oamenilor răpuşi de COVID după moartea Corneliei Catanga. „Am găsit soluţii optime”

Se vor face vaccinări anti-COVID în fiecare an?

Preşedintele CNCAV a dat de înţeles că este posibil să nu fie cazul ca oamenii să se vaccineze în fiecare an împotriva noului coronavirus.

„În opinia mea şi nu doar a mea, a specialiştilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă spune când va ajunge Romnia la pragul de imunitate colectivă

De asemenea, Gheorghiţă susţine că ”este obligatoriu” să vaccinăm peste 100.000 de persoane pe zi, altfel nu vom reuşi să ajungem pragul de imunitate colectivă.

„După a doua jumătate a lunii aprilie trebuie să depăşim 100.000 de persoane pe zi. (…) Din 13 aprilie vom deschide aproximativ 125 – 130 de noi cabinete de vaccinare, iar din 6 aprilie vom creşte capacitatea de vaccinare de la 60 de persoane pe cabinet la 90 de persoane”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă, precizând că în luna aprilie se intenţionează vaccinarea a 2 milioane de persoane.

„În iunie – iulie ar trebui să avem cel puţin 6-7 milioane de persoane vaccinate”, a mai precizat Gheorghiţă, conform sursei citate.

Citeşte şi: Virgil Măgureanu, fost şef SRI, în doliu. Singurul său fiu a murit din cauza COVID-19

 

 


loading...