Românii ar putea primi ONLINE certificatul de atestare fiscală şi adeverinţa de venit

Noi documente ar putea fi comunicate prin "Spatiul privat virtual", se mentioneaza intr-un proiect de ordin, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Finantelor. Astfel, prin acest serviciu ANAF urmeaza sa trimita contribuabililor, la cererea acestora, certificatul de atestare fiscala si adeverinta de venit. La randul lor, si contribuabilii ar putea transmite Fiscului noi acte prin serviciul online.

15 mai 2015, 05:19
Românii ar putea primi ONLINE certificatul de atestare fiscală şi adeverinţa de venit

Serviciul „Spatiul privat virtual” urmeaza sa fie extins, astfel ca noi documente ar putea fi comunicate online, prevede un proiect de ordin lansat miercuri in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.

Conform proiectului de act normativ, pe lista documentelor emise de Fisc si comunicate contribuabilului, la cererea acestuia, ar putea fi incluse urmatoarele acte:

 
  • Certificatul de atestare fiscala prevazut de Ordinul MFP nr. 752/2006;
  • Adeverinta de venit prevazuta de Ordinul ANAF nr. 193/2009.

In plus, s-ar putea emite automat si decizii referitoare la obligatiile de plata accesorii.

In situatia in care persoana fizica va solicita completarea sectiunii D din certificatul de atestare fiscala „Alte mentiuni” cu sumele certe, lichide si exigibile pe care le are de incasat de la autoritatile contractante, aceasta va depune documentul eliberat de autoritatile contractante prin care se certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile, in original, la institutia care solicita certificatul de atestare fiscala. Informatiile astfel inscrise la acesta sectiune vor fi valabile numai daca vor coincide cu datele inscrise in documentele eliberate de autoritatile contractante.

De asemenea, si persoanele fizice vor putea comunica Fiscului noi documente. Este vorba despre:

  • Declaratie privind veniturile realizate in Romania aferenta veniturilor realizate incepand cu 2014  – formular 200 (actul poate fi depus online, dupa cum a anuntat recent ANAF, insa acum acest lucru urmeaza sa fie reglementat prin ordinul MFP);
  • Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor aferenta impozitului anual datorat incepand cu anul 2014 – formular 230;
  • Declaratie privind venitul estimat/norma de venit aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2015 – formular 220
  • Mai multe detalii pe avocatnet.ro