Românii au ajuns să fure porumbei în străinătate. Curiosul caz care a pus pe jar poliţia din două ţări

Un crescător de porumbei din orașul belgian Ranst cere daune de 701.000 de euro de la trei români care i-ar fi furat 50 de porumbei de rasă.

21 ian. 2020, 12:34
Românii au ajuns să fure porumbei în străinătate. Curiosul caz care a pus pe jar poliţia din două ţări

Frans Bungeneers, un ofițer de poliție din Ranst, este cunoscut în circuitul internațional al crescătorilor de porumbei, iar păsările sale au câștigat numeroase premii. Acesta a descoperit în dimineața zilei de 14 noiembrie 2016 că jumătate din cuștile sale de porumbei erau goale, peste 50 de porumbei fiind furați, inclusiv trei campioni: Iron Lady Ellie, Lily și Petra. Numai valoarea lui Iron Lady Ellie, este estimată la 200.000 de euro. Presa belgiană, citată de digi24.ro, scrie că hoții îi furaseră inclusiv bicicleta pentru a transporta păsările furate. Atât Bungeneers, cât și poliția, au început să primească ponturi privind furtul, iar numele unor români apăreau de mai multe ori.

Poliția Română a efectuat percheziții la cei trei suspecți, Vasile P., Petru-Ionel C. și Vasile O, dar nu au fost găsite păsările lui Bungeneers. Cu toate acestea, au găsit păsări furate din Olanda cu o săptămână înainte, iar unul dintre suspecți deținea porumbei furați de la un crescător din Lokeren în 2012. Interceptările telefonice au dezvăluit că suspecții erau îngrijorați în privința perchezițiilor. „Ai mutat porumbeii la timp”, îi spune unui dintre bărbați colegului său, iar acesta răspunde că nu s-a găsit nimic.

Potrivit avocatului lui Bungeneers, daunele sunt atât de mari pentru că întreg programul de împerechere a fost dat peste cap de furt. Puii unui porumbel campion se vând foarte scump, astfel de explică cum un porumbel precum Iron Lady Ellie valorează 200.000 de euro. Avocatul crescătorului belgian a cerut în instanță câte doi ani de închisoare pentru fiecare suspect și o amendă. Instanța va da o decizie în acest caz pe 3 februarie.